
Foto: vocea.md
Costul forţei de muncă în economia naţională este de peste două ori mai mic decât declară agenţii economici, a constatat Pentru Chiriac, vicepreşedinte al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova, în cadrul şedinţei de ieri a Comitetului Confederal al CNSM.
Un studiu recent, efectuat la iniţiativa sindicatelor cu scopul de a-şi argumenta poziţia la elaborarea politicilor sociale şi economice a arătat că, în 2012, în ţara noastră, costul mediu lunar per angajat a fost de 355 de dolari. În acelaşi timp, acest indicator a fost de 473 de dolari în cazul Ucrainei şi de 701 – în cel al Republicii Belarus. Pe de altă parte, în România, acelaşi cost a fost de 898 de dolari, în Lituania – de 1201, în Polonia – de 1563, iar în Germania – de 5731 de dolari.
Acelaşi studiu dezvăluie faptul că politicile în domeniul salarizării realizate în anii 2005-2013 au permis ca salariile nominale să crească de 2,8 ori, inclusiv de 2,6 ori în sectorul real şi de 3,3 ori – în cel bugetar. În aceeaşi perioadă, indicele preţurilor de consum a crescut de 1,7 ori.
Petru Chiriac a remarcat că obiectivul CNSM este de a obţine majorarea garanţiilor minime în domeniul salarizării şi, în primul rând, a salariului minim pe ţară până la nivelul minimului de existenţă.
În cadrul aceleiaşi şedinţe, preşedintele CNSM, Oleg Budza, a menţionat că structura pe care o conduce va face un apel către principalele verigi ale puterii de stat, dar şi către partenerii externi. Prin intermediul acestuia, sindicatele îşi vor exprima dezacordul în legătură cu aprobarea, în vara acestui an, de către Guvern şi adoptarea ulterioară de către Parlament, a unui set important de legi, fără a fi consultate cu partenerii sociali.
„Ceea ce s-a întâmplat este o încălcare flagrantă a principiilor parteneriatului social”, a apreciat preşedintele CNSM.
Comitetul Confederal a discutat, de asemenea, şi a aprobat un şir de amendamente la proiectul Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2015.
La şedinţa de joi au mai fost discutate chestiuni ce ţin de bilanțul organizării odihnei şi întremării sănătăţii copiilor şi adolescenţilor în perioada estivală a anului 2014, precum şi cu privire la desfăşurarea unor acţiuni dedicate Zilei mondiale a muncii decente.
Membrii Comitetului Confederal au aprobat în context şi unele propuneri în vederea ratificării Convenţiei nr.168 privind promovarea utilizării forţei de muncă şi protecţiei împotriva şomajului a Organizaţiei Internaţionale a Muncii. De asemenea, ei au luat act de informaţia privind desfăşurarea celei de-a treia ediţii a Şcolii sindicale din Moldova.
Printre chestiunile discutate la şedinţa Comitetului Confederal se mai numără aprobarea Regulamentului formatorului sindical în redacţie nouă şi constituirea Comisiei de conferire a gradelor de calificare.
Mai detaliat despre chestiunile discutate la Comitetul Confederal al CNSM urmăriţi în viitoarele numele ale publicației „Vocea poporului”.