7 decembrie 2023
Chisinau
Social

Taxele pentru căminele studenţeşti cresc, iar condiţiile rămân aceleaşi

Loading
Social Taxele pentru căminele studenţeşti cresc, iar condiţiile rămân aceleaşi
Taxele pentru căminele studenţeşti cresc, iar condiţiile rămân aceleaşi

 

 

camin-studentesc

Foto: vocea.md

Şi în acest an, unele uni­versităţi au afişat taxe mai mari pentru cazare în căminele studenţeşti. Asta în timp ce condiţiile pe care le oferă acestea rămân să fie în continuare destul de modeste. Cu toate acestea, mulți studenți aleg să stea anume în cămine pentru că, spun ei, taxa este mai mică faţă de chiria unui apartament.

 

În acest an, Universitatea Tehnică din Moldova oferă cele mai multe locuri în cămine, aproximativ 3800, prețul lunar fiind de 250 de lei, majorat cu aproape 100 de lei față de anul trecut. Iar Universitatea de Stat din Moldova oferă aproximativ 2.000 de locuri pentru studenți, care vor achita 240 de lei pe lună. Studenții care doresc să locuias­că în căminele de la Universita­tea Agrară vor achita între 170 și 420 de lei pe lună, fiind acordate peste 2200 de locuri. La Univer­sitatea de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” sunt ofe­rite peste 1500 de locuri în că­mine. În funcție de comodități, studenții vor plăti lunar între 190 și 250 de lei.

Potrivit autorităţilor, banii acoperă doar 40 la sută din cos­tul real al cazării.

Diana L. a ales să locuiască la căminul nr. 9 de la UTM, deoare­ce nu este originară din Chișinău. Tânăra nu este chiar mulțumită de condițiile oferite. „Dacă anul trecut am achitat 640 de lei pe primul semestru, anul acesta am achitat 992 de lei, pentru aceleași condiții. Atât doar că duşul a fost reparat”. Împarte odaia cu încă trei fete. Ele au fost nevoite să facă o reparație cosmetică la în­ceput de an. Mobila este veche, de aceea preferă să-și aducă de acasă propriul pat. Bucătăria și toaleta sunt comune și nu întot­deauna se păstrează curățenia. „Cel mai greu, însă, este la duş. Îl putem folosi peste o zi și doar patru ore dimineața și seara”.

 

Condițiile diferă de la caz la caz

 

camin-studentesc-2

Foto: vocea.md

O altă studentă, Nicoleta If­todi, locatară a căminului nr. 19 de la USM. Ea plătește anual câte 2400 de lei, taxa rămâ­nând aceeași și este destul de mulțumită pentru condiții. ,,Mo­bilă este bunișoară, iar paturile sunt destul de comode. Alte lu­cruri de care am nevoie în came­ră, mi se permite să le aduc de acasă, de exemplu, frigider. Așa că împreună cu colega mea de cameră ne putem amenaja oda­ia după bunul plac”. Iar duşul poate fi utilizat de la ora 7:00 până la 23:00.

Administratorul aceluiași că­min, Valeriu Zarija, ne-a spus că starea căminului este destul de bună. „Vara am făcut o reparaţie cosmetică, chiar și cu ajutorul studenţilor. Am zugrăvit toate coridoarele, scările, WC, am re­parat duşurile. Ni s-au acordat materiale pentru a face reparație pe care le-am oferit și studenților care au dorit să facă reparație în cameră. Mobilierul este învechit. Noi îl reparăm în fiecare an”. Cât despre atitudinea studenților față de cămin, Valeriu Zarija susține că este diferită, ca și în societate. Depinde de educaţie, unii păs­trează curățenia, alţii mai puţin. El ne-a mai informat că la anul viitor se preconizează să se facă o reparație capitală în cămin.

Există și cămine care oferă condiții mai bune studenților. În căminul nr. 3 de la Universita­tea Cooperatist-Comercială, pot

locui studenți de la diferite universități. Nina Carauș stă îm­preună cu încă două fete într-o cameră și achită câte 560 de lei pe lună. Prețul este mai mare, însă există aici și mai mult con­fort. ,, Avem un WC și lavoar care este comun doar la două camere. Vara au fost schimbate toate pri­zele, au instalat lustre noi. Nu a fost nevoie să facem reparație la început de an, camera fiind într-o stare bună”.

 

Adela ȘEVCIUC

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand