27 februarie 2024
Chisinau
Social

Prima ţară care legalizează munca minorilor de la 10 ani

Loading
Social Prima ţară care legalizează munca minorilor de la 10 ani
Prima ţară care legalizează munca minorilor de la 10 ani

 

 

munca-copii-bolivia

Foto: unicef.dk

Bolivia a devenit prima țară din lume care legali­zează munca minorilor, după ce vicepreședintele țării, Alvaro Garcia Line­ra, a promulgat recent o lege contro­versată.

 

Astfel, vârsta de la care copiii pot munci legal în Bolivia a fost coborâtă de la 14 la 10 ani, scrie „The Independent”. Totuși, ei trebuie să fie înscriși la școală și să aibă aprobarea părinților pentru a putea munci.

Măsura a fost luată de guver­nul bolivian pentru a ajuta fami­liile care trăiesc în sărăcie. Adă­ugarea unei alte surse de venit la bugetul celor sărmane ar pu­tea avea un efect în acest sens. O parte însemnată a populației statului se confruntă cu condiții materiale grele. Senatorul Adol­fo Mendoza, care a susținut de la început inițiativa legislativă, spune că o asemenea practică există oricum în Bolivia.

„E greu de luptat împotriva ei. În loc să o persecutăm, vrem să protejăm drepturile și să ga­rantăm siguranța în muncă a copiilor”, spune el. În această țară sunt mulți adolescenți care sunt angajați, numărul celor cu vârsta cuprinsă între 5 și 17 ani, care lucrează, fiind de aproxi­mativ un milion. Aceasta con­stituie circa 15% din forța de muncă a Boliviei.

Chiar și președintele Evo Morales a recunoscut că a fost cioban încă de la vârsta de 14 ani, în orașul natal Isallawi.

El susține noua lege și nu a fost niciodată de acord cu restricțiile impuse copiilor care muncesc, fiind de părere că, în caz contrar, le-ar fi eliminată „conștiința socială”.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand