28 februarie 2024
Chisinau
Social

Calitatea vieții pe glob, afectată de războaie

Loading
Social Calitatea vieții pe glob, afectată de războaie
Calitatea vieții pe glob, afectată de războaie

 

 

ucraina-maidan

Foto: ziare.com

Numărul crescând de con­flicte de pe glob a dus la un declin al calității vieții în orașele lumii în ultimii cinci ani, indică o anchetă ale că­rei date au fost difuzate zi­lele trecute de către agenția DPA, scrie Agerpres.

 

Începând din 2009, nivelul mediu al calității vieții pe glob a scăzut, „subliniind faptul că ul­timii cinci ani s-au caracterizat printr-o creștere a tulburărilor”’, potrivit unei anchete efectuate de The Economist Intelligence Unit (EIU). Potrivit acestei surse, 51 din cele 140 de orașe monito­rizate au coborât în clasamentul privind calitatea vieții, care se re­feră la stabilitate, sănătate, cultu­ră și mediu, educație și infrastruc­tură. Printre orașele respective figurează Kiev (Ucraina), Tripoli (Libia) și Damasc (Siria), care au suferit un declin semnificativ.

Conflictele sunt responsabile pentru multe din cele mai puter­nice declinuri, estimează EIU. În opinia acesteia, conflictele recen­te din Ucraina și Orientul Mijlo­ciu au subliniat declinul continuu la un deceniu după evenimentele destabilizatoare începând cu răz­boiul din Irak până la Intifada palestiniană și Primăvara arabă. De asemenea, potrivit EIU, insta­bilitatea restrânsă a afectat locuri precum Bangkok, referindu-se la luni de zile de violențe cu carac­ter politic în Thailanda, izbucnite anul trecut ca urmare a unei lovi­turi de stat, în luna mai.

Dimpotrivă, Melbourne (Aus­tralia) este orașul cu cel mai mare nivel al calității vieții din lume, păstrându-și acest loc în clasa­ment timp de cinci ani la rând, fiind urmat de Viena (Austria), de Vancouver și Toronto (am­bele din Canada). Alte trei orașe australiene, Adelaide, Sydney și

Perth, se află în topul celor 10 orașe ale lumii cu cel mai înalt ni­vel al calității vieții. La polul opus se află capitala siriană, Damasc, cu cel mai scăzut nivel de calitate a vieții din cele 140 de orașe din lume monitorizate la acest capi­tol, fiind urmate de altele, precum Dhaka (Bangladesh), Port Mores­by (Papua Noua Guinee), Lagos (Nigeria) și Karachi (Pakistan).

În raportul „The Economist Intelligence Unit” se afirmă că orașele care înregistrează cel mai bun scor tind să fie de nivel mediu în țări mai bogate cu o densitate a populației relativ scăzută.

Aceasta poate favoriza o în­treagă gamă de activități recrea­tive fără să ducă la niveluri înalte de infracționalitate ori infrastruc­tură supraaglomerată, conchide EIU.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand