27 februarie 2024
Chisinau
Social

Transparenţă a datelor guvernamentale, promisă de autorităţile statului

Loading
Social Transparenţă a datelor guvernamentale, promisă de autorităţile statului
Transparenţă a datelor guvernamentale, promisă de autorităţile statului

 

 

sedinta-guvernului

Foto: curentul.md

Guvernul și-a asumat angajamentul de a garanta o mai mare transparenţă a infor­maţiilor cu caracter public, ca parte a mă­surilor de luptă cu fenomenul corupţiei şi de asigurare a dreptului cetăţenilor la ac­ces și reutilizare a datelor respective. În acest scop, Cabinetul de Miniştri a apro­bat, recent, Concepția privind datele gu­vernamentale deschise şi Metodologia de publicare a acestora.

 

Primul document stabileşte principiile de se­lectare şi configurare a datelor cu caracter public deținute de instituțiile publice, iar cel de-al doilea explică procesul de publicare a datelor pe portalul date.gov.md.

Cele două documente stabilesc principiile de funcţionare a sistemului datelor guvernamentale deschise, de care se vor ghida instituțiile publice în procesul de identificare şi publicare a informațiilor cu caracter public. Autorităţile se aşteaptă ca, în urma implementării concepţiei şi metodologiei în cauză, să crească transparența în sectorul public şi să fie oferit un material valoros pentru dezvoltarea inovațiilor în domeniul social și economic.

Un şir de sesiuni de informare și instruire vor fi organizate pentru funcționarii publici, pentru ca aceştia să înțeleagă principiile datelor deschise și de reutilizare a informațiilor publice. Concomi­tent, vor fi organizate ateliere de instruire şi pentru jurnaliști, cercetători şi societatea civilă, în care vor fi prezentate metode de analiză, vizualizare și inter­pretare a datelor din sistem.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand