11 decembrie 2023
Chisinau
Auto

Probleme cu bateria? Află cum să le eviți!

Loading
Auto Probleme cu bateria? Află cum să le eviți!
Probleme cu bateria? Află cum să le eviți!

 

 

bateria-la-masina

Foto: driving.ca

Bateriile descărcate sau stricate sunt una din cauzele cele mai co­mune ale defecțiunilor la mașină. Pornirea și oprirea imediată a ma-șinii sau călătoriile scurte nu le oferă bate­riilor șansa de a se re­încărca în mod cores­punzător.

 

Există câteva lucruri pe care le poți face pentru a prelungi durata de viață a bateriei.

Motive comune pentru care bateriile se defec-tează:

• Folosirea mașinii rar sau doar pe distanțe scur­te, în oraș;

• Lumini lăsate aprinse sau o componență defectă care îți golește bateria;

• O defecțiune la siste­mul de încărcare al ma-șinii;

• O defecțiune a bate-riei.

Călătoriile scurte sau utilizarea insuficientă a mașinii va scurta durata de viață a bateriei. Rezultatul “subîncărcării” este “sul­fatarea” bateriei, daca vol­tajul acesteia este sub 12.4 volţi. Sulfatarea este întă­rirea plăcilor de plumb din baterie și reduce abilitatea acesteia de a accepta sau de a reține o încărcătură.

Dacă îți folosești mașina ocazional sau numai pen­tru călătorii scurte, merită să învestești într-un încăr­cător de baterie inteligent, care poate fi lăsat conectat pentru perioade mai lungi de timp, fără riscul de a-ți defecta bateria.

Bateriile se pot defecta și din alte cauze, cum ar fi, vibrațiile excesive, supra­încărcarea, coroziunile și temperatura (încălzire sau răcire extremă).

 

Cum să previi defecţiunile bateriei

 

Păstrează terminalele bateriei întotdeauna curate și inspectează-le periodic (ex. lunar) pentru a te asi­gura că nu sunt corodate.

Pornește mașina și acordă-i bateriei timp sa se încarce de la alternator, acesta va încarcă bateria după ce voltajul scade în aceasta.

Protejează bateria de vibrații. Bateriile care se mișcă pot sa se defecte­ze și să facă scurt circuit, sau mai rău îți pot afecta mașina.

Izolează bateria la tem­peraturi extreme cu ajuto­rul unei truse de izolare a bateriei. Acestea vin la pa­chet, de obicei în mașinile noi, dar poți găsi și sepa­rat. Manşoanele sunt făcu­te în general din plastic sau un alt material rezistent la acid/temperatură, care vor proteja bateria, dar îi vor permite acesteia să respi­re.

Investește într-un în­cărcător de baterie care va menține un nivel optim de încărcare atunci când nu folosești mașina sau când pleci în concediu.

O ultimă recomandare. Verifică indicatorul de apă din baterie în mod regulat! Majoritatea bateriilor vor indica dacă au nevoie de mai multă apă. S-ar putea să nu ai nevoie niciodată, dar dacă trebuie, folosește numai apă distilată.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand