8 decembrie 2023
Chisinau
Без рубрики

Tinerii cu dizabilități, mai informați și mai puternici

Loading
Без рубрики Tinerii cu dizabilități, mai informați și mai puternici
Tinerii cu dizabilități, mai informați și mai puternici

 

 

dizabilitati

Foto: arhivă personală

Tineri cu dizabilități ușoare au aflat care sunt drepturile lor social-economice, dar și cum se pot asocia pentru a și le apăra. Cei 20 de șomeri, angajați sau proaspeți absolvenți de liceu, originari din Ungheni, Călărași, Fălești și Căușeni, s-au întrunit la Chișinău recent, pentru a participa la Stagiul de formare „Drepturile socioeconomice ale tineri­lor și dialogul social”, organizat în cadrul proiectului „Muncă Decentă pentru TINEri – Îmbunătățirea situației socioeconomice a tinerilor din Moldova prin abilitarea acestora și a societății civile”, implementat de Fundația CNV International, Asociația Obștească pentru Copii și Tineret „Făclia” și Confederația Naționala a Sindicatelor din Moldova.

 

Scopul evenimentului a fost de a-i informa, motiva și încuraja pe tineri să-și cunoască drepturile și să ceară să le fie respectate, individual sau în cadrul unor structuri organizate consacrate.

După inițierea participanților în tematica drepturilor omului în ge­neral și subiectul dreptu­rilor social–economice, în particular, aceștia au aflat ce este un contract de muncă, dar și care sunt drepturile garantate de Codul muncii.

Pentru că drepturile salari­atului sunt deseori încălcate, tinerilor care sunt deja angajați sau se află în căutarea unui loc de muncă li s-a vorbit des­pre mecanismele de apărare a drepturilor social–economice, despre sindicate și rolul aces­tora în protecția drepturilor salariaților, dar și despre avan­tajele parteneriatului social.

 

Oportunități nefolosite în lipsa informării

 

Marina Ciuntu din Fălești, care în prezent șomează, s-a de­clarat inspirată de cele învățate în cadrul trainingului: „Dacă am încredere în mine și în pu­terile mele, atunci pot să fac orice și nu mă oprește nimic. Acest training m-a ajutat sa înțeleg asta mai bine, să am o motivație. Eu am observat că tinerii nu prea folosesc surse de informare, deci ei nu știu unde trebuie să apeleze. Sunt foarte multe posibilități pe care noi nu le folosim din cauză că nu sun­tem informați”.

După dificultățile la angaja­re, pe care le-a simțit pe propria piele, acum, Serghei Grușca, membru al echipei mobile din cadrul Direcției de Asistență Socială și Protecția Familiei Fălești, kinetoterapeut, se con­sideră informat și gata pentru orice situație: „Pentru mine, majoritatea informației pe care am aflat-o aici e nouă și in­teresantă. Deja știu că poți lua „Monitorul Oficial” sau chiar Codul muncii și să arăți că așa trebuie să fie. Acum, având informația, mă voi putea implica atunci când voi afla de anumite cazuri, voi putea explica altor tineri ce am învățat aici, îi voi putea motiva să facă ceva pentru drepturile lor”.

„Nu-i vorba atât de informații concrete, cât de modurile în care poți să le utilizezi”, explică Sandu Mancaș, absolvent de liceu din Fălești. „Ne-au fost explicate punctele forte pentru toate cate­goriile de persoane, aspecte care ne vor ajuta să ne descurcăm în diverse domenii de activitate. De multe ori, trainingurile sunt axate pe ideea că persoanele cu dizabilități trebuie să înțeleagă că nu sunt egali cu „oamenii normali”. Aici însă vedem o ega­litate absolută”.

Stagiul de formare a fost desfășurat în cadrul proiectului „Muncă Decentă pentru TINEri – Îmbunătățirea situației socio-economice a tinerilor din Mol­dova prin abilitarea acestora și a societății civile”, finanțat de Uniunea Europeană.

 

Rodica LUPU

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand