5 martie 2024
Chisinau
Social

Sindicatele cer protejarea angajaților pe timp de caniculă

Loading
Social Sindicatele cer protejarea angajaților pe timp de caniculă
Sindicatele cer protejarea angajaților pe timp de caniculă

 

 

canicula

Foto: descopera.ro

Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) solicită agenţilor eco­nomici din Republica Moldova să asigure toate măsurile prevăzute de legislaţie, în vederea protejării salariaţilor în perioada de caniculă, astfel încât aceştia să nu fie afectaţi de căldură în orele de lucru.

 

Atunci când sunt înregistrate temperaturi înal­te, care depăşesc + 30 de grade Celsius, legislaţia naţională îi obligă pe patroni să asigure condiţii minime pentru menţinerea stării de sănătate a sa­lariaţilor. Astfel, se recomandă să fie redusă inten­sitatea şi ritmul activităţilor fizice, să fie asigurată ventilaţia la locul de muncă, alternarea efortului dinamic cu cel static şi a perioadelor de lucru cu cele de repaus.

În această perioadă, angajaţilor trebuie să li se ofere câte 2-4 litri/persoană de apă carbogazoasă salină sau minerală, să li se asigure echipament in­dividual de protecţie şi duşuri.

Angajatorii care nu pot asigura aceste condiţii, de comun acord cu reprezentanţii salariaţilor, sunt în drept să decidă reducerea programului de lucru în perioada caniculară.

CNSM solicită organelor abilitate să întreprindă controale şi alte măsuri pentru a depista şi pedep­si, conform legislaţiei, pe patronii care nu respectă prevederile legale de protecţie a angajaţilor în peri­oada caniculară.

Pentru a semnala încălcări în acest sens, salari­aţii, membri de sindicat, pot apela reprezentanţii CNSM la Linia fierbinte a sindicatelor, la numărul de telefon 0 800 800 20 (apelul este gratuit). De asemenea, cetățenii se pot adresa la Inspecția Mun­cii de Stat la numărul de telefon (022) 49 94 00.

Potrivit legislaţiei naţionale, angajatorii care nu întreprind masuri de protecţie a salariaților în pe­rioada caniculară, riscă să fie sancţionaţi cu amenzi cuprinse între 80 şi 500 de unităţi convenţionale.

 

Centrul Informațional al Sindicatelor

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand