
Foto: yupi.md
Lucrând „la negru”, tinerii nu pot fi protejaţi, nu au un contract individual de muncă, salariu decent, asigurare contra riscurilor și nu pot beneficia de prestaţii sociale acordate de stat. Despre aceasta a comunicat Stela Ciobanu, preşedinta Consiliului interramural al sindicatelor din raionul Edineţ, în cadrul Târgului locurilor de muncă pentru tineret, care a fost organizat recent în acest oraș.
Ciobanu a comunicat participanților despre necesitatea angajării legale în câmpul muncii, despre conţinutul contractului individual de muncă şi al contractului colectiv. Totodată, a informat despre impactul muncii „la negru”, avantajele aderării la sindicate, dar și despre activitățile sindicatelor din ultima perioadă, axate pe protecția tinerilor.
Silvia Popuşoi, specialist principal la Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă din Edineţ, a menţionat că scopul organizării Târgului locurilor de muncă a fost de a familiariza tinerii cu posturile vacante existente în raion.
În context, Galina Musteaţă, vicepreşedinte al raionului Edineț, i-a îndemnat pe tineri să participe la instruirea profesională, să deschidă și să dezvolte afaceri și a menționat că la Edineţ, în perspectivă, va fi deschis un parc tehnologic care va finanţa afacerile tinerilor.
În cadrul Târgului locurilor de muncă pentru tineret, 12 agenţi economici din regiune au oferit 116 locuri vacante tinerilor. Printre specialităţile propuse au fost cele de vânzători, tehnologi, conducători auto, maiştri de instruire la specialităţile de bucătar, montator, lăcătuș, tractorişti ș.a.