
Foto: mec.md
În Moldova s-a desfășurat Forul Internațional „Moldova Business Week”. În cadrul acestuia au avut loc mai multe evenimente, scopul principal al cărora a fost atragerea investițiilor în țara noastră și susținerea exportatorilor autohtoni.
O platformă pentru dialog
Potrivit vicepremierului Valeriu Lazăr, ministru al Economiei, toate activitățile preconizate au reprezentat de fapt niște platforme pentru dialog între oamenii de afaceri, investitorii străini, autoritățile publice și reprezentanții societății civile. „Sperăm că aceste discuții vor ajuta societatea să conștientizeze transformările care se produc în Moldova”, a declarat oficialul.
„Standardele de calitate acceptate în UE sunt recunoscute în toată lumea și, din acest punct de vedere, Moldova va deveni o destinație atractivă pentru investiții”, a menționat Pirkka Tapiola, șeful Dele-gației UE în Moldova.
Dona Școla, șefa Organizației pentru Atragerea Investițiilor și Promovarea Exporturilor, a afirmat că acest for le-a oferit oamenilor din business ocazia să aprecieze situația independent, de la o parte. Or, deseori, din cauza rutinei, ei nici nu observă oportunități apărute pentru a pătrunde pe noi piețe, schimbările curente din mediul de afaceri.
![]() |
Importanța socială, un argument în atragerea investițiilor |
„Deocamdată, ne lipsește o dinamică activă, este de părere Dona Școla. Și asta se întâmplă în pofida crizelor care ne-au afectat și ne mai afectează şi a surprizelor neplăcute pe care ni le furnizează partenerii noștri tradiționali. Am impresia că toate acestea parcă nu ar fi deocamdată suficiente pentru a ne deștepta, a ne face să trăim conștient și a lua decizii asumate, nu să ne lăsăm în continuare duși de val”.
Dona Şcola susţine că antreprenorii trebuie să folosească momentul potrivit, când despre Moldova a început să se vorbească în lume.
„Pe neaşteptate, toţi au aflat că există Moldova. Pe neaşteptate, „Washington post” a scris că Moldova este cea mai curajoasă ţară din Europa. Când în martie premierul Iurie Leancă a fost la Washington, CNN dădeau ştiri despre Moldova la fiecare jumate de oră. Acest moment poate fi folosit ca lumea să afle nu doar că existăm, dar şi că suntem adevăraţi europeni şi că se poate lucra cu noi.
Când discutăm cu investitorii, în afară de propunerile de dezvoltare a afacerilor, le mai povestim şi despre (lucru foarte important) ce anume dorim să facem în ţară, cum ne vedem ţara, cum ne dorim să se dezvolte şi le spunem că investiţiile lor ne vor ajuta să ne atingem scopul. Şi acest lucru mi se pare cel mai puternic mesaj. Când e vorba doar de afaceri, interesul este mai mic. Ne dezvoltăm, da, dar asta e un lucru ordinar. Dar când apare un element de importanţă socială, partenerii noştri externi manifestă mai multă atenţie şi interes”, a subliniat Dona Şcola.
Cinci mese rotunde în cadrul forului
Cinci mese rotunde s-au desfăşurat în regiunile de dezvoltare, în contextul Moldova Business Week, la care au participat membri ai Guvernului, reprezentanți ai autorităţilor publice centrale şi locale, ai businessului şi parteneri de dezvoltare, a relevat Serviciul de informare şi comunicare cu mass-media al Ministerului Economiei.
Una din principalele preocupări ale Guvernului este, în acest moment, capacitatea de asimilare a fondurilor europene şi a celor de dezvoltare, care trebuie fortificată la nivelul autorităţilor publice locale şi a mediului de afaceri. În acest sens, Ministerul Economiei a lansat anul trecut platforma de comunicare interinstituţională, cu participarea structurilor de dezvoltare la nivel central şi local, printre care Organizaţia pentru Dezvoltarea IMM (ODIMM), Organizaţia pentru Atragerea Investiţiilor şi Promovarea Exporturilor (MIEPO), Fondul şi Agenţia de Eficienţă Energetică, incubatoarele de afaceri etc.
În cadrul meselor rotunde, reprezentanţii ODIMM, MIEPO şi ai agenţiilor de dezvoltare regionale au prezentat programe de susţinere pentru autorităţile publice locale şi mediul de afaceri, după care au răspuns la întrebările celor prezenţi. Au fost puse în discuţie priorităţile de dezvoltare ale regiunilor de dezvoltare. Totodată, au fost discutate beneficiile Acordului de Comerţ Liber Aprofundat şi Cuprinzător cu Uniunea Europeană şi programele de susţinere pentru agenţii economici.
Mesele rotunde s-au desfăşurat, în perioada 5-12 iunie curent, la Cahul, Coşniţa (raionul Dubăsari), Bălţi, Hânceşti şi Vulcăneşti. La finalul forului „Moldova Business Week”, a avut loc o Conferinţă internaţională a investitorilor Uniunea Europeană – Republica Moldova. La ea a participat preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. În cadrul evenimentului, acesta a semnat acordurile privind finanţarea de către Uniunea Europeană a unor proiecte de dezvoltare a sectorului energetic şi a satelor moldoveneşti.