
Foto: vocea.md
Cele trei zile ale Forumului Consiliului de Tineret au trecut ca niște clipe. Succesul pe care l-a avut activitatea respectivă i-a determinat pe organizatorii evenimentului să examineze oportunitatea desfăşurării acestuia nu o dată, ci de două ori pe an – vara şi iarna.
„Toate forumurile care s-au desfăşurat până acum au demonstrat că reuniunile de acest nivel, din cauza numărului de participanţi, se dovedesc a fi cu mult mai eficiente decât seminarele. Seminarul, ca o formă de schimb de opinii, este şi el destul de reuşit, însă la acesta se adună un cerc restrâns de persoane, circa 20-30. Noi avem 27 de sindicate de ramură, de la fiecare dintre ele fiind delegată doar câte o singură persoană, iar asta înseamnă că o singură întreprindere din întreaga ramură va afla ce a auzit reprezentantul ei în cadrul seminarului. Pe când la forum vin echipe din şase persoane care reprezintă ramura”, susţine preşedinta Consiliului de Tineret al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova, Stela Stratila-Sîrbu.
La forum au fost abordate cele mai acute probleme ale tineretului. Lucrul cel mai important este că activiştii sindicali au încercat să înţeleagă cum pot influenţa ei soluţionarea acestora.
Printre metodele propuse au figurat colaborarea intensă în cadrul parteneriatului social cu reprezentanţii patronatelor şi ai statului. Participanţii la forum au menţionat că problemele care vizează piaţa muncii ţin nu doar de lucrători, dar şi de angajaţi. Cei din urmă au dat dovadă de lipsă de perspicacitate, considerând că situaţia actuală, când numărul doritorilor de a munci îl depăşeşte pe cel al locurilor de muncă, va perpetua. Peste doi-trei ani, în ţară nu vor mai rămâne specialişti calificaţi şi angajatorii vor fi nevoiţi să plătească sume considerabile pentru a găsi muncitorii necesari. Aşa că aceştia trebuie crescuţi şi atraşi prin diverse facilităţi acum.
A fost pusă în discuţie şi problema studiilor în instituţiile de învăţământ superior, a necorespunderii acestora cu cerinţele pieţei, s-a vorbit despre necesitatea apropierii teoriei de practică. Totodată, a fost abordată şi problema asigurării cu locuinţe. „Nimeni dintre participanţi nu a spus că spaţiul locativ trebuie să fie gratuit. Toată lumea înţelege că noi trăim în alte timpuri. Însă există mecanisme care ar simplifică cumpărarea locuinţelor. De exemplu, majorarea termenului de achitare a ipotecii pentru 10-20 de ani”, afirmă Stela Stratila-Sîrbu.
Oaspeţii forumului
La forum au participat tineri activişti sindicali din străinătate – Belarus, Olanda, Kazahstan. Lituania. Aceştia au fost plăcut surprinşi de faptul că sindicaliştii moldoveni sunt foarte uniţi, prietenoşi, sociabili, îşi cunosc dansurile naţionale, cântecele, lucruri cu care nu se pot lăuda invitaţii străini.
Şomaj înalt în Olanda, dar şi salarii decente
Tycho Tobias Filarski, reprezentantul Federaţiei Naţionale a Sindicatelor Creştine din Olanda, susţine că şi în ţara lor, la fel ca şi în Moldova, există un exces de specialişti în economie şi jurisprudenţă. Facultăţile cu aceste specialităţi se bucură de o mare popularitate. Totuşi, la absolvirea universităţii, tinerii cu aceste profesii nu au unde să se angajeze, în lipsa locurilor de muncă. „Avem o mare problemă cu şomajul. Circa 50 la sută dintre tinerii specialişti rămân fără lucru. Problema ţine de sistemul de educaţie. Avem nevoie de persoane în domeniul tehnic”, a menţionat el pentru publicaţia „Vocea poporului”.
Însă cei care au reuşit să se angajeze în Olanda nu se confruntă cu aceleaşi probleme ca şi specialiştii noştri. Salariul le permite să aibă o viaţă decentă – să închirieze un apartament fără a afecta prea mult bugetul familiei.
„Salariul minim corespunde minimului de existenţă. Nu este foarte scump să închiriezi un apartament. La 18 ani, fiecare se poate înregistra într-o organizaţie, cu ajutorul căreia poate închiria un apartament”, a specificat Tycho Tobias Filarski.
Apropo, anul trecut, Confe-derația Națională a Sindicatelor din Moldova a stabilit relații bune cu Federația Națională a Sindicatelor Creștine din Țările de Jos (CNV). Colegii din Olanda oferă confederației noastre suport, ne detașează specialiști, organizează traininguri pentru sindicaliștii moldoveni.
Privilegii pentru tinerii specialiști în Kazahstan
Reprezentantul Sindicatului Tinerilor Specialiști din Kazahstan, Oirat Kazakpaev, ne poves-tește că, la întreprinderea unde lucrează, lucrătorii care se angajează beneficiază de mai multe privilegii. „Lucrez la o uzină metalurgică. În cadrul organizației noastre avem o uniune a tineretului. Când un tânăr se angajează în câmpul muncii, pe parcursul a trei luni de la absolvirea universității, acestuia îi este atribuit statutul de tânăr specialist valabil timp de trei ani. În acest sens, el beneficiază de anumite privilegii. El poate solicita să-i fie repartizată o locuință, îi este achitată o indemnizație de susținere – o plată unică în valoare de peste 500 de dolari SUA. De fapt, la noi așa se întâmplă, nu am auzit de așa ceva în alte organizații”. În Kazahstan, de asemenea este actuală problema achiziționării locuințelor pentru tinerii specialiști. „Treptat, aceasta este soluționată, statul încearcă să se implice, dar nu reușim să facem totul chiar dintr-odată. Credem că se va remedia totul în timp, este sigur sindicalistul kazah. În prezent, un tânăr specialist are oportunitatea să acumuleze în primii trei ani de activitate bani pentru prima rată și să solicite un credit ipotecar cu o dobândă mică, de trei la sută”.
Multe oportunități de angajare în Belarus
În Belarus, problema șomajului nu este una stringentă, ba chiar dimpotrivă, în unele ramuri se resimte un deficit acut de brațe de muncă. Patronii luptă pentru angajați ademenindu-i din alte domenii prin retribuții mai înalte. Astfel, în prezent, tinerii din Belarus își aleg profesia nu în funcție de vocație, ci după nivelul de salarizare. În acest sens, experții anticipează o problemă gravă ce ține de viitor, or, făcând o alegere rațională, tinerii, posibil, se lipsesc de anumite perspective.
„Aceasta ține mai ales de faptul că sunt lansate întreprinderi, firme noi, apar foarte multe centre comerciale. Acești agenți economici au atras o parte din tinerii din alte sectoare, preponderent din domeniul social, adică din educație, medicină, asigurarea socială, ne spune Roman Dapiro, vicepreședinte al Sindicatului Angajaților din Educație și Știință din Belarus. O profesie foarte solicitată este cea de vânzător-casier. Aceasta nu necesită studii speciale. Însă cât de mobilă pe piața muncii va fi ulterior o persoană cu o astfel de profesie? Cine poate ști astăzi dacă peste vreo zece ani această specialitate nu va ceda lamentabil pozițiile?!”.
Liderul sindical din Belarus și-a împărtășit practica aplicată în țara sa pentru asigurarea angajaților, inclusiv a tinerilor, cu locuințe.
„Sistemul abia începe a func-ționa, respectiv, e dificil să anticipăm cât de eficientă va fi această practică de atragere a tinerilor în activitatea profesională, ne relatează acesta. În loc de sistemul locuințelor de serviciu, la noi este implementat altul – locuințe date cu chirie de stat. Am adoptat practicile europene de soluționare a problemei respective. În țările europene cetățenii deseori nu-și achiziționează o locuință, ci încheie un contract de împrumut de folosință – comodat”.
Deci, blocul este edificat pe banii bugetelor locale. O astfel de locuință este mult mai ieftină decât una închiriată, pentru că locatarul achită doar costurile reale, adică utilitățile.
Primul bloc arendat a fost oferit angajaților Parcului de tehnologii înalte, al doilea – celor din sfera socială. Actualmente, la Minsk, este construit un cartier întreg „Magistru”. Aici apartamentele vor fi repartizate tinerilor savanți, profesorilor universităților de stat, colaboratorilor Academiei de Științe.