11 decembrie 2023
Chisinau
Без рубрики

Serviciu nou de supraveghere a sănătăţii salariaţilor

Loading
Без рубрики Serviciu nou de supraveghere a sănătăţii salariaţilor
control-medical

Foto: bzi.ro

Republica Moldova ar putea ratifica în acest an Convenţia 161 privind serviciile de sănătate ocupaţională a Organi­zaţiei Internaționale a Muncii.

 

 

Preşedintele Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova, Oleg Budza, a declarat că procedurile necesare în acest scop au fost deja iniţiate şi şi-a exprimat speranţa că, în aprilie, documentul va fi remis Parlamentului. Oleg Budza a apreci­at că această convenţie are o însemnătate deosebită pentru salariaţi şi va reglemen­ta mai multe aspecte ce ţin de sănătatea oamenilor la locul de muncă, inclusiv de bolile profesionale. În corespundere cu acest document, unităţile economice vor dispune de specialişti abilitaţi cu funcţia de ocrotire a sănătăţii angajaţilor. Un pro­iect de hotărâre privind crearea serviciilor care se vor ocupa de supravegherea să­nătăţii salariaţilor la locul de muncă, ela­borat anterior, prevedea ca aceşti medici să fie subordonaţi patronilor. Sindicatele insistă însă ca ei să fie salarizaţi din Fon­dul de asigurări obligatorii de asistenţă medicală.

 

Citește și: De ce a fost necesară scumpirea poliței de asigurare medicală

 

Documentul respectiv prevede efectu­area de controale medicale la întreprin­deri, elaborarea pe baza rezultatelor cer­cetărilor de laborator a unor recomandări pentru îmbunătăţirea condiţiilor de lucru, stabilirea stărilor premorbide ale pato­logiei profesionale etc. De asemenea, se preconizează ca atunci când vor fi stabilite patologii profesionale, salariaţilor afectaţi li se va oferi tratament spitalicesc şi servi­cii adiţionale de reabilitare şi recuperare, inclusiv sanatorială.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand