28 februarie 2024
Chisinau
Auto

Cum să protejezi anvelopele pentru un rulaj cât mai ridicat

Loading
Auto Cum să protejezi anvelopele pentru un rulaj cât mai ridicat
Cum să protejezi anvelopele pentru un rulaj cât mai ridicat
anvelope

Foto: hotrod.com

Anvelopele mașinii sunt primul factor de sigu-ranță atunci când ne aflăm la volan. Practic, toate acțiunile mașinii și ale șoferului sunt transmise la suprafața de rulare de câțiva cen­timetri de cauciuc, ceea ce face ca protecția și întreținerea anvelope­lor să fie extrem de im­portantă. Mai jos vă pre­zentăm câteva sfaturi simple care pot face ca anvelopele mașinii dvs. să reziste mai mult în timp.

 

 

Schimbă poziția anvelopelor între punți

 

Această operațiune este recomandată în interva­lul cuprins între 5000 și 10000 km, deoarece uzu­ra pneurilor este diferită pentru fiecare punte. Pen­tru a menține uzura egală în timp, este bine să faceți această operațiune, care durează doar câteva minu­te la o vulcanizare și nici nu costă mult.

 

Verifică sensul corect de rotație al anvelopelor

 

Dacă anvelopele sunt montate invers decât sensul indicat de producător, uzu­ra lor va fi mult mai mare, iar calitățile dinamice dimi­nuate. Deși pare ceva foarte simplu, complicaţiile care pot apărea sunt extrem de mari și merită verificat cu atenție ce se întâmplă la fi­ecare schimb de anvelope.

 

Verifică regulat presiunea în pneuri

 

Dacă anvelopele mașinii pe care o conduci sunt umflate inegal, atunci performanțele dinamice ale mașinii pot fi afectate sem-nificativ. În cazul unei manevre de evitare chiar și câțiva centimetri pot fi vitali. Valorile cu care fie­care pneu trebuie umflat se găsesc, în general, pe capacul de la rezervorul de combustibil sau pe mon­tantul central de pe partea șoferului. Dacă aceste stick­ere sunt șterse, manualul mașinii oferă întotdeauna aceste valori. De asemenea, țineți cont că temperatura influențează presiunea din pneuri, pe vreme rece fiind necesară o presiune mai mare decât pe vreme cal­dă. Totodată, când mergi să faci presiunea la vulcaniza­re nu uita nici de roata de rezervă, care este mai bine protejată atunci când are o presiune corectă.

 

Condu preventiv, fără să bruschezi mașina

 

Cea mai mare uzură apare în timpul mersului atunci când frânăm, când virăm sau când accelerăm. De aceea, cu cât aceste operațiuni sunt făcute mai progresiv, cu atât viața an­velopelor este prelungită.

 

Verifică uzura anvelopelor când le schimbi

 

Atunci când schimbi un set complet de anvelope este bine să verifici dacă uzura lor a fost egală pe toată suprafața de contact. În caz contrar, există șanse mari să existe defecțiuni mecanice la mașină, care trebuie rapid remediate pentru a nu afecta și noul set de anvelope.

 

Anvelopele sunt ele­mente importante de siguranță la o mașină și, de aceea, întreți-nerea lor corectă este foarte importantă. Acordă atenție con­stantă cauciucurilor de la mașina ta pentru a avea siguranța că te vor servi așa cum trebuie.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand