
Foto: vocea.md
Întreprinderile de procesare a cerealelor și cele de panificație se confruntă cu un șir de probleme de ordin economic și social. Sindicaliștii de la instituțiile de ramură și managerii întreprinderilor de procesare a cerealelor și panificație au analizat problemele pe care le au în cadrul conferinței practice „Oportunitățile dezvoltării parteneriatului social”.
În economia națională ponderea agriculturii e destul de mare, contribuția în PIB, începând cu anul 2007, a fost în creștere continuă, în timp ce ponderea populației implicate în agricultură a fost în scădere. Leonard Palii, vicepreşedinte al FNSAA „Agroindsind”, s-a referit și la consecințele economiei subterane, menționând că „una din frânele principale în dezvoltarea branșei este economia informală, cu care sindicatele luptă încontinuu”. Ivan Guci, șef al Serviciului produse de fitotehnie din cadrul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, prezent la conferință, a confirmat oficial existența economiei informale. „Este un sector ce antrenează peste 40.000 de angajați și nu știu câte mii lucrează informal”, a declarat Ivan Guci.
Problemele agenților economici
„O altă problemă este calitatea proastă a materiei prime, din cauza căreia managerii de întreprinderi sunt nevoiți să importe făină din Ucraina sau din alte țări”, a menționat Victor Cojocaru, director general la „Franzeluța”. „De aceea, este necesară includerea mai activă a partenerilor sociali în elaborarea politicilor, a concepțiilor, proiectelor de dezvoltare și strategiilor”, a precizat Leonard Palii.
![]() |
Dacă în Chişinău sau în centrele raionale, condiţiile mai sunt cum sunt, păi în sate e dezastru |
Victor Cojocaru a subliniat că este foarte complicat să activezi legal pe piață, din cauza concurenței neloiale. „ Noi creăm condiții bune de muncă pentru angajați, ne facem griji pentru sănătatea lor, achităm salariul legal, doar că nu putem să-l majorăm. Din acest motiv, angajații noștri sunt captivați de companiile concurente, care oferă salarii mai mari, dar le achită „în plic”, a menționat Cojocaru.
În context, vicepreședintele Federației „Agroindsind” a spus că sindicatul este solidar cu angajatorii de la întreprinderile care activează legal și creează condiții bune de muncă, dar trebuie de găsit soluții și pentru majorarea salariilor angajaților.
Claudia Sergheieva, președintele comitetului sindical de la S.A. „Floarea-Soarelui”, a întrebat de ce guvernul permite exportul de cereale, în timp ce producătorii autohtoni nu au cu ce activa.
Programe de subvenționare
La rândul său, Ivan Guci, șef al Serviciului produse de fitotehnie din cadrul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, a prezentat politicile actuale implementate de stat, programele de subvenționare și obiectivele de dezvoltare a ramurii și de sporire a calității produsului final. Vicepreşedintele sindicatului de ramură a precizat că situaţia poate fi schimbată în bine dacă vor fi implementate la timp politicile de stat în domeniul panificației şi al procesării cerealelor.
Anul precedent a fost un an bun, care a generat o creștere majoră a volumului produselor agricole. Agricultura a contribuit la formarea PIB-ului cu circa 18%, fiind cea mai mare pondere din ultimii șapte ani. La nivel național, în 2014, se așteaptă o recoltă de un milion de tone de grâu.