
Foto: vocea.md
Bilanțul activităţii desfăşurate în 2013 de Consiliul de Tineret al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova şi structurile de tineret din cadrul centrelor sindicale naţional-ramurale a fost prezentat la o şedinţă organizată săptămâna trecută la Institutul Muncii.
Mihail Hîncu, vicepreşedinte al CNSM, a menţionat, în cadrul şedinţei respective, că, pe parcursul anului trecut, membrii Consiliului de Tineret au reuşit să desfăşoare foarte multe activităţi şi a ţinut să le mulţumească reprezentanţilor acestuia pentru munca depusă.
Vorbitorul a apreciat că, deşi se face foarte mult, sunt organizate foruri ale tinerilor, activează o şcoală sindicală, sunt realizate diferite programe, mai rămân încă multe de făcut.
Astfel, reprezentanţii CNSM sunt preocupaţi de crearea condiţiilor necesare pentru ca tinerii să rămână în ţară, inclusiv prin elaborarea, în conlucrare cu partenerii sociali, a unui program de stat în acest scop.
Atragerea în sindicat
„Noi ne-am pus ca scop să atragem cât mai mulţi tineri în mişcarea sindicală”, a remarcat Mihail Hîncu.
Din moment ce instituţiile de învăţământ superior dispun de structuri sindicale şi de un contingent numeros de membri, tinerii ar trebui să fie antrenaţi în activitatea sindicală şi după absolvire.
Din păcate, deși o bună parte dintre studenţi după încheierea studiilor se angajează la întreprinderile din ţară, ei uită de noţiunea de organizaţie sindicală. O altă parte este antrenată în diferite activităţi şi, de asemenea, nu este atrasă în organizaţii sindicale.
„În aceste condiţii, ne-am propus scopul ca prin intermediul Consiliului de Tineret al CNSM, al activiştilor din cadrul acestei structuri, să programăm activităţi care i-ar avea în vizor şi pe cei din instituţiile de învăţământ.
Consiliul dispune de toată susţinerea şi de suportul financiar al confederaţiei pentru a atrage noi tineri în rândul sindicatelor”, a accentuat Mihail Hîncu.
Condiţii de muncă şi de viaţă
CNSM a creat această structură cu scopul de a fi mai aproape de problemele care îi preocupă pe tinerii din instituţiile de învăţământ, de la întreprinderi şi chiar din unităţile unde nu sunt organizaţii sindicale. Sarcina principală este de a recruta noi tineri şi de a crea noi structuri sindicale.
Concomitent, sindicatele încearcă să contribuie, în conlucrare cu partenerii sociali, la soluţionarea problemelor stringente cu care se confruntă societatea şi de care depinde viaţa tinerilor, a celor care stau cu gândul la plecare în străinătate. Este vorba despre crearea de noi locuri de muncă şi de asigurarea unor salarii decente.
Constituirea unei structuri a tinerilor oferă posibilitatea unei mai bune cunoaşteri a preocupărilor acestora, dar şi a promovării prin intermediul dialogului social a unor soluţii pentru problemele cu care se confruntă ei, a specificat Mihail Hîncu.
Reprezentare şi activism
Din efectivul total de membri de sindicat la nivel de ţară, 125 de mii sau 25 la sută sunt tineri, ceea ce este un număr impunător, a apreciat vorbitorul. În prezent, toate cele 27 de centre sindicale naţional-ramurale dispun de organizaţii de tineret.
Există exemple care demonstrează că în aceste structuri activitatea este la un nivel înalt şi tinerii sunt activi şi constituie, împreună cu liderii sindicali de ramură, o parte componentă a structurii de bază. Sunt însă şi organizaţii în care aceste activităţi lasă încă mult de dorit.
Mihail Hîncu a îndemnat Consiliul de Tineret, care, în opinia sa, dă dovadă de cel mai înalt nivel de pregătire, să-şi orienteze activitatea şi spre acordarea de suport organizaţiilor care sunt mai puţin active.
Insuficienţă de muncitori
Vicepreşedintele CNSM şi-a exprimat convingerea că în timpul apropiat multe din problemele care există vor fi soluţionate odată cu investiţiile ce urmează să vină în ţară. „Dacă mergem pe calea pe care a ales-o ţara şi în acest an va fi semnat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, vor fi atrase investiţii şi vor fi create condiţii mai bune de muncă şi de viaţă”, a opinat Mihail Hîncu.

Foto: vocea.md
Vorbitorul a adăugat că, în consecinţă, o bună parte dintre cei care îşi doresc să plece în străinătate vor decide să rămână în ţară. Important la această etapă e ca întreprinderile să dispună de angajaţi, întrucât în multe ramuri ale economiei se resimte o insuficienţă acută de lucrători.
„Muncitorii calificaţi sunt plecaţi în mare parte, iar mulți tineri au studii superioare şi nu vor să coboare la nivelul de lucrători. Practic, în toate ramurile economiei este nevoie de muncitori”, a conchis Mihail Hîncu.
Instruire şi informare
Prezentă la aceeaşi şedinţă, şefa Departamentului organizare, educaţie şi informare, Tamara Mirovschi, a apreciat că, în 2013, Consiliul de Tineret a desfăşurat numeroase acţiuni, care au fost pregătite la un nivel înalt.
Tamara Mirovschi a remarcat că acele campanii de informare care au avut loc în mai multe raioane ale ţării au avut un impact puternic în teritoriu. Prin intermediul acestor acţiuni, informaţia despre activitatea sindicatelor ajunge la membrii de sindicat şi chiar la cetăţenii simpli de prin raioanele ţării.
Un proces important ţine de instruirea tinerilor lideri de sindicat şi este un punct forte în activitatea Consiliului de Tineret, a subliniat Tamara Mirovschi. Ea le-a urat tinerilor succes şi i-a îndemnat să promoveze cât mai multe iniţiative şi să participe activ la mişcarea sindicală.
Strategie de success
În raportul său, preşedinta Consiliului de Tineret din cadrul CNSM, Stela Stratila-Sîrbu, a specificat că activitatea acestei structuri este orientată spre următoarele direcţii principale: programe educaţionale, informare sindicală, asistenţă juridică, protecţie social-economică. Alte domenii importante ţin de colaborarea cu diferite organizaţii sindicale, cu cele de tineret atât din ţară, cât şi de peste hotare, cu partenerii sociali, precum şi de promovarea valorilor cultural-sportive.
Printre cele mai mari succese obţinute în 2013 se numără şi lansarea Şcolii de vară sindicale, dar şi organizarea a trei seminare în probleme sindicale şi psihologice. „S-a lucrat mult, iar în cadrul discuţiilor, a prezentărilor ulterioare se simţea deja un alt nivel de pregătire”, a constatat Stela Stratila-Sîrbu.
Promovarea tinerilor
Informarea sindicală este, pentru moment, punctul vulnerabil, a apreciat preşedinta Consiliului de Tineret al CNSM. Golul informaţional se resimte foarte mult şi în acest scop am creat o pagină web a consiliului, am elaborat un pliant informaţional, există emisiunea „Dialog social”, precum şi ziarul „Vocea poporului”, care sunt mereu deschise pentru colaborare cu noi.
Totuşi, campaniile de informare sunt acea muncă asiduă care trebuie făcută nonstop. Prin intermediul lor, informaţia despre ceea ce fac sindicatele este adusă la cunoştinţa publicului de prin oraşele ţării. Astfel, în toamna anului trecut, tinerii sindicalişti au fost prezenţi cu acţiuni pe străzi, în şcolile profesionale, în colegii şi au încercat să schimbe modalitatea de transmitere a informaţiei.
„Sperăm că în acest an vom mişca din loc şi problema ce ţine de aprobarea unui act la nivel naţional, care ar ajuta toate sindicatele de ramură şi din unităţi să promoveze tinerii prin intermediul contractelor şi al convenţiilor colective”, a conchis Stela Stratila-Sîrbu.