
Foto: sadovoda.ru
Ştii oare ce protejează de răceală mai bine decât orice complex de vitamine? Desigur, infuzia de măcieş! Este perfect răcoritoare şi dă putere – foarte utilă în perioada de toamnă-iarnă.
Meritele sale: prezintă „recordul” absolut după cantitatea de vitamina C. Doar câteva boabe uscate de măcieşşi corpul e aprovizionat cu vitamina C pentru întreaga zi! Dar această vitamină este necesară nu doar pentru protecţia împotriva infecţiilor.
Comparativ cu alte pomuşoare, măcieşul este primul şi după cantitatea de caroten. Această substanţă apropiată vitaminei A păstrează vederea şi întăreşte sistemul imunitar. În plus, la fel ca și vitamina C, carotenul este un puternic antioxidant.
Măcieşul îţi oferă nu doar vitaminele atât de necesare (E, B1, B2, PP, K), dar şi alte componente utile, precum: fosfor, fier, magneziu, calciu, cupru, zinc. Din această listă de beneficii oferite de pomuşoarele acestei plante, o atenţie deosebită merită elementele fierul şi cuprul. Fierul ajută la maturizarea celulelor roşii din sânge.
Pomuşoarele acrişoare de măcieşsunt bogate şi în substanţe care conțin acid tanic – tanin. Acestea reduc inflamaţia şi luptă cu microbii din tractul gastrointestinal. La funcţionarea sistemului digestiv ajută şi alte componente ale măcieşului – fibrele alimentare, cum ar fi pectina. Ele, precum buretele, absorb şi elimină metalele toxice şi bacteriile dăunătoare.
Măcieşul uscat este mult mai valoros decât cel proaspăt rupt de pe crenguţe. El conţine de două ori mai multe substanţe nutritive benefice, precum şi calorii.
Cele mai sănătoase şi mai gustoase pomuşoare sunt ale măcieşului sălbatic maro.
Fructele sunt de culoare oranj-roşietice, rotunde sau uşor alungite, suculente, dulce-acrişoare la gust.
Ceaiul din măcieşpentru copii
Ceaiul se prepară fără încălzire – peste pomuşoarele de măcieşse toarnă apă fiartă şi se lasă de la 20-30 de minute până la 6-8 ore. Cel mai bine este să se păstreze într-un termos.
Acest ceai poate fi îndulcit cu zahăr, miere (pentru copii de la trei ani), gem – în funcție de vârsta copilului.
De asemenea, poţi adăuga în ceai lămâie (după trei ani, dacă copilul nu are nici o problemă cu tractul digestiv).