4 martie 2024
Chisinau
Без рубрики

Sfatul “VP”: Măcieşul. Reţeta sănătăţii

Loading
Без рубрики Sfatul “VP”: Măcieşul. Reţeta sănătăţii
Sfatul “VP”: Măcieşul. Reţeta sănătăţii
macies

Foto: sadovoda.ru

Ştii oare ce protejează de răceală mai bine de­cât orice complex de vi­tamine? Desigur, infuzia de măcieş! Este perfect răcoritoare şi dă putere – foarte utilă în perioada de toamnă-iarnă.

 

Meritele sale: prezintă „recordul” absolut după can­titatea de vitamina C. Doar câteva boabe uscate de măci­eşşi corpul e aprovizionat cu vitamina C pentru întreaga zi! Dar această vitamină este ne­cesară nu doar pentru protec­ţia împotriva infecţiilor.

Comparativ cu alte pomu­şoare, măcieşul este primul şi după cantitatea de caroten. Această substanţă apropiată vitaminei A păstrează vederea şi întăreşte sistemul imunitar. În plus, la fel ca și vitamina C, carotenul este un puternic an­tioxidant.

Măcieşul îţi oferă nu doar vitaminele atât de necesare (E, B1, B2, PP, K), dar şi alte componente utile, precum: fosfor, fier, magneziu, calciu, cupru, zinc. Din această listă de beneficii oferite de pomu­şoarele acestei plante, o aten­ţie deosebită merită elemen­tele fierul şi cuprul. Fierul ajută la maturizarea celulelor roşii din sânge.

Pomuşoarele acrişoare de măcieşsunt bogate şi în sub­stanţe care conțin acid tanic – tanin. Acestea reduc infla­maţia şi luptă cu microbii din tractul gastrointestinal. La funcţionarea sistemului digestiv ajută şi alte compo­nente ale măcieşului – fibrele alimentare, cum ar fi pectina. Ele, precum buretele, absorb şi elimină metalele toxice şi bacteriile dăunătoare.

Măcieşul uscat este mult mai valoros decât cel proas­păt rupt de pe crenguţe. El conţine de două ori mai multe substanţe nutritive benefice, precum şi calorii.

Cele mai sănătoase şi mai gustoase pomuşoare sunt ale măcieşului sălbatic maro.

Fructele sunt de culoare oranj-roşietice, rotunde sau uşor alungite, suculente, dul­ce-acrişoare la gust.

 

Ceaiul din măcieşpentru copii

 

Ceaiul se prepară fără în­călzire – peste pomuşoarele de măcieşse toarnă apă fiartă şi se lasă de la 20-30 de mi­nute până la 6-8 ore. Cel mai bine este să se păstreze într-un termos.

Acest ceai poate fi îndulcit cu zahăr, miere (pentru copii de la trei ani), gem – în funcție de vârsta copilului.

De asemenea, poţi adăuga în ceai lămâie (după trei ani, dacă copilul nu are nici o pro­blemă cu tractul digestiv).

 

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand