
Foto: vocea.md
În preajma zilei de 8 martie, 80 de membre de sindicat din toată țara au participat la o masă rotundă cu genericul „Femeile sindicaliste – pentru un dialog social eficient și constructiv”. Ele au vorbit despre problemele cu care se confruntă, despre felul cum acestea ar putea fi soluționate și despre faptul că sunt gata să contribuie la bunăstarea țării, cu condiția să li se creeze condiții pentru a participa la procesul decizional chiar și în cele mai înalte structuri.
Dar cum starea de lucruri trebuie îmbunătățită de jos, sindicalistele au abordat și problemele cu care se confruntă femeile angajate în sfera bugetară şi în sectorul agrar, precum şi provocările legate de reformele în sănătate şi educaţie.
De asemenea, participantele la masa rotundă au pus problema îmbunătățirii condiţiei femeilor salariate – majorarea indemnizaţiei pentru naşterea copilului până la 5.000 de lei, modificarea legislaţiei de pensionare, în special, stabilirea pensiilor pentru persoanele care activează în agricultură, modificarea Legii salarizării, precum și modificarea art. 111 din Codul muncii.
![]() |
Consiliul de Femei este o structurăa Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, din care fac parte 27 de member |
„Noua metodă de calculare a indemnizațiilor de maternitate, care prevede modificarea bazei de calcul de la șase luni premergătoare la 12 luni, este o nedreptate și o povară pentru femeile însărcinate, care va duce la scăderea natalității.
Avem multe probleme, nu toate se rezolvă într-o zi. Dar noi vom insista încontinuu, până lucrurile se vor mișca din loc”, a declarat Liuba Rotaru, președinta Consiliului de Femei din cadrul CNSM.
Femeile sunt private de multe drepturi
Petru Chiriac, vicepreședinte al CNSM, a subliniat că la capitolul protecția socială a femeii există mari rezerve.
„Organele statului, sindicatele abordează aceste probleme pentru a ridica nivelul de trai, a face tot posibilul pentru a fi în rândul țărilor civilizate, protejând în primul rând femeile. Avem restanțe în domeniul salarizării, la pensii, la indemnizații. Avem planuri concrete, tranșante pentru a lichida aceste restanțe. Dorim ca salariul minim pe țară să fie adus la nivelul minimului de existență. Vrem ca să ridicăm nivelul de trai al femeilor care au copii. Cerem ca indemnizațiile pentru naștere, întreținerea copilului să fie aduse la un nivel mai mare. Vrem să lichidăm diferența între salariile femeilor și a bărbaților, prestând aceeași muncă”, a menționat Petru Chiriac.
„Trebuie măcar 30-40% dintre femei să aibă acces la parlament, guvern, administrația publică locală. Au demonstrat prin fapte că acolo unde e femeia e mai multă ordine, mai multă indulgență, nu se fură, ci se aduce. Prezența femeilor în Confederația Națională a Sindicatelor este impunătoare. De exemplu, în Consiliul general, 60% sunt femei, din Comitetul confederal al sindicatelor fac parte 30%, la consilii interramurale teritoriale – circa 60%. Vrem ca exemplele lor să fie de folos bărbaților”, a menționat liderul sindical.
Fiind întrebat de „Vocea poporului” dacă vede în fruntea CNSM o femeie, Petru Chiriac a răspuns: „Dorim în fruntea CNSM o femeie, dar ca să ajungi acolo trebuie să treci niște trepte”.
Nadejda Rusnac, președinta Sindicatului Lucrătorilor din Industria Ușoară, a menționat că toate problemele cu care ne confruntăm sunt importante. „Situația femeii în societatea noastră e destul de dificilă. Deseori, femeia este întreținătorul familiei, nemaivorbind de problemele profesionale. Conform Constituției Republicii Moldova, femeile au aceleași drepturi economice, politice ca și bărbații, legislația națională nu conține dispoziții discriminatorii față de femeie. În realitate, însă, se resimte lipsa unei legislații adecvate, a unui sistem de activități bine determinat. Femeile sunt private de mai multe drepturi”, susține Nadejda Rusnac.
Echilibru, parteneriat între femei și bărbați
Vicepreşedinta Parlamentului Republicii Moldova, Liliana Palihovici, le-a asigurat pe partenerele de dialog că va analiza fiecare propunere în parte şi, împreună cu colegii de Parlament şi cu ministerele de resort, va depune eforturi pentru îmbunătăţirea cadrului legislativ.

Foto: vocea.md
„Este nevoie ca şi sindicatele să contribuie la realizarea reformelor lansate, care vor aduce beneficii tuturor cetăţenilor. Guvernarea are de soluţionat o serie de probleme grave, care necesită o viziune strategică şi resurse financiare. Vom moderniza statul, vom majora salariile, iar toate aceste lucruri le vom face atunci când vom înregistra progrese şi vom avea resurse financiare suficiente pentru aceasta”, a afirmat vicespeakerul.
De asemenea, la eveniment a participat deputata Valentina Stratan, care a menționat im-portanța dialogului și a comunicării eficiente dintre CNSM și factorii de putere pentru îmbună-tățirea situației femeilor în societate.
Femeile sunt responsabile, mai puțin corupte
„Sper foarte mult că liderii politici se vor sensibiliza. Să renunțe la gândirea patriarhală și să conștientizeze rolul femeii în societate. Faptul că femeile doresc să se implice mai mult în politică, în economie nu e un moft. Este necesitatea țării. Unde sunt mai multe femei în politică, nivelul de dezvoltare a țării este mai mare. Femeile sunt responsabile, mai puțin corupte. Vreau să fiu înțeleasă corect. Eu nu vreau ca femeile să fie prezente masiv peste tot, ci să existe un echilibru, să existe parteneriat între femei și bărbați. Numai atunci putem face lucruri frumoase împreună”, a menționat Valentina Stratan.
Consiliul de Femei este o structură a Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, din care fac parte 27 de membre – reprezentante ale structurilor de femei din cadrul centrelor sindicale naţional-ramurale.