28 februarie 2024
Chisinau
Social

Constructori lăsaţi fără lucru şi fără salarii

Loading
Social Constructori lăsaţi fără lucru şi fără salarii
Constructori lăsaţi fără lucru şi fără salarii
constructori-inselati

Foto: libertatea.com

Un număr de 200 de anga­jaţi ai unei companii de con­strucţii din Bălţi au rămas şi fără lucru, şi fără bani. Oamenii au fost concediaţi fără să-şi primească salari­ile pentru ultima jumătate de an. Angajatorul spune că a ajuns în această situaţie din cauză că firma a intrat în faliment.

 

 

Oamenii spun că au fost conce­diaţi la sfârşitul anului trecut fără prea multe explicaţii. Unul dintre muncitori a declarat pentru un post de televiziune că, atunci când a expirat contractul de executare a lucrărilor, angajatorul le-a spus salariaţilor să stea acasă. Patro­nul a precizat că dacă va face rost de bani o să-i anunţe pe lucrători să vină să-şi ridice salariile.

Un coleg de-al acestuia a adă­ugat că a fost depusă o adresare în instanţă, care a emis o decizie ce obligă angajatorul să le achite oamenilor leafa, lucru care nu s-a întâmplat.

Un alt constructor a remarcat că, între timp, au fost vândute unele clădiri şi macarale din pro­prietatea aceleiaşi firme de con­strucţii, dar, cu toate acestea, re­prezentanţii întreprinderii susţin în continuare că nu au bani ca să le achite datoriile.

Nici angajaţii care îşi continuă activitatea în cadrul firmei nu au fost remuneraţi. Unul dintre aceştia a menţionat că primeşte, din când în când, câte o mie de lei, dar salariul integral nu îi este achitat. La rândul său, angajato­rul spune că pentru a achita sa­lariile a scos la vânzare bunurile companiei.

„Cu banii câştigaţi din comer­cializarea bunurilor şi a imobi­lului vom achita, în primul rând, datoria faţă de stat şi salariaţi”, a spus directorul firmei de con­strucţii, Ivan Petrov.

Problemele nu se termină însă aici. Inspecţia Muncii a depistat un şir de nereguli în activitatea companiei, motiv pentru care agentul economic va trebui să plătească o amendă de patru mii de lei.

„Au fost depistate un şir de încălcări. În primul rând, nu s-a ținut o evidenţă a zilelor de mun­că şi a zilelor de odihnă, pauză sau sărbători şi nu se achită co­respunzător salariul”, a afirmat şeful Inspecţiei Muncii Bălţi, Ion Procopciuc.

Compania de construcţii le da­torează celor 200 de angajaţi 1,5 milioane de lei.

Şeful Inspectoratului Muncii al Sindicatelor, Andrei Adam, a pre­cizat pentru „Vocea poporului” că structura pe care o conduce nu poate reprezenta interesele aces­tor constructori pe motiv că nu sunt membri de sindicat.

Conform legislaţiei în vigoa­re, sindicatul reprezintă şi apără drepturile şi interesele profesi­onale, economice, de muncă şi sociale colective şi individuale ale membrilor săi în autorităţile publice de toate nivelurile, în in­stanţele de judecată, în asociaţiile obşteşti, în faţa patronilor şi aso­ciaţiilor acestora.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand