
Foto: FSCM
Protecţia salariaţilor membri de sindicat în procesul de transfer la alte întreprinderi în contextul externalizării de către angajatori a unor genuri de activitate a fost tema unui seminar organizat recent de reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor Lucrătorilor din Comunicaţii din Moldova.
Preşedintele federaţiei respective, Ion Pîrgaru, a comunicat pentru „Vocea poporului” că în ultimul timp cazurile de externalizare a diferitor servicii în care sunt angajaţi membri de sindicat sunt tot mai frecvente. De aceea, este necesar ca salariaţii să fie informaţi despre drepturile şi riscurile care există în cazurile de reducere sau trasfer la alte unităţi economice.
Interesul principal al angajatorului în caz de externalizare este să-şi minimalizeze cheltuielile pentru reducerea de personal. Principalul risc la care este expus salariatul este întreruperea vechimii în muncă şi posibilitatea ulterioară de a fi disponibilizat din serviciu, fără să-i fie achitate plăţile prevăzute de legislaţie pentru această situaţie, a specificat Ion Pîrgaru.
Conform legislaţiei în vigoare, transferarea salariatului la altă întreprindere nu necesită acordul organizaţiei sindicale, ca în cazul suprimării funcţiei. Transferul poate avea loc însă numai cu acordul părţilor şi, dacă salariatul nu acceptă această opţiune, angajatorul poate apela la cea a reducerii, care poate avea loc doar prin consultarea sindicatelor.
Cea mai eficientă metodă de garantare a drepturilor salariaţilor legate de transferul la altă întreprindere este cea a negocierii, cu sau fără susţinerea sindicatelor de la unitate sau a celor ramurale, a unor acorduri suplimentare la contractul individual de muncă ce va fi semnat cu noul angajator, a mai precizat Ion Pârgaru.
În cadrul seminarului, consilierul juridic al aceleiaşi federaţii, Adrian Lungu, a informat asistenţa despre: conceptul eco-nomic de externalizare, factorii ce determină angajatorii să recurgă la această nouă practică, modurile de realizare a procesului în cauză (outsourcing, outstaffing). Totodată, expertul s-a referit la cauzele ineficienţei acestei practici în ţara noastră, la impactul negativ pe care îl poate genera externalizarea asupra raporturilor juridice de muncă, precum şi acţiunile întreprinse de sindicate pentru a apăra interesele membrilor în procesul de externalizare.
Seminarul a fost organizat la iniţiativa comitetelor sindicale de la două companii private ce activează în domeniul comunicaţiilor.