9 decembrie 2023
Chisinau
Sanatate

Cancerul de col uterin poate fi prevenit prin teste medicale făcute cu regularitate

Loading
Sanatate Cancerul de col uterin poate fi prevenit prin teste medicale făcute cu regularitate
Cancerul de col uterin poate fi prevenit prin teste medicale făcute cu regularitate
cancer

Foto: descopera.ro

Femeile cu vârsta cuprinsă între 25 şi 64 de ani trebuie să facă testul Babeş-Papanicolau o dată la 2 ani. Acesta are menirea să depisteze la etapa incipientă cancerul de col uterin. Veronica Ciobanu, medic onco-ginecolog la Insti­tutul Oncologic din Chişinău, a spus că apariţia canceru­lui poate fi cauzată de infecţii genitale netratate la timp, infectarea cu Virusul Papillomei Umane.

 

Şi o eroziune netratată poate duce la cancer de col uterin. „Tes­tul Babeş-Papanicolau permite să scoatem la iveală celule atipice ale colului uterin şi, dacă sunt depistate în stadiu de precancer şi eroziuni simple, boala poate fi prevenită. Cancerul de col uterin are diferite stadii, la cele incipiente tratamentul este neinvaziv, în funcţie de vârstă, patologii etc. La stadiile avansate se aplică trata­ment oncologic triplu, chirurgical, radio terapeutic sau chimiote­rapeutic”, a spus medicul.

Virusul Papilloma Uman se transmite pe cale sexuală. Uneori poate să dispară de la sine, dacă persoana are imunitatea ridicată. Principalii factori de risc în apariţia cancerului de col uterin este debutul precoce al vieţii sexuale, schimbul frecvent de parteneri, dar şi infecţiile genitale care nu sunt tratate la timp. „Femeile din Republica Moldova sunt puţin informate. Dacă ar cunoaşte mai multe despre modul de prevenire a cancerului de col uterin, ar veni la consultaţii cu regularitate”, a spus medicul Valentina Ciobanu.

Şi negii au la bază prezenţa Virusului Papilloma Uman, iar apariţia acestora pe organele genitale e un semn de îngrijorare. Persoana ar trebui neapărat să consulte un medic. Programele de screening pot preveni până la 80% din cazurile de cancer de col uterin. Testul citologic (Papanicolau) este acoperit integral din fondurile asigurării obligatorii de asistenţă medicală şi se face în toate instituţiile medicale primare din ţară.

Există şi un vaccin de prevenire a bolii, dar se aplică doar vir­ginelor. Acum câţiva ani, vaccinul era pus la dispoziţie gratuit de către Ministerul Sănătăţii. Actualmente se face doar contra plată, în cabinetele particulare de imunizări.

 

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand