
Foto: vocea.md
Recent, s-a desfășurat adunarea anuală a activului sindical al Comitetului Republican al Sindicatului Lucrătorilor din Sfera Deservirii Sociale și Producerii de Mărfuri ”Sindindcomservice”, la care au fost prezentate rezultatele activității în 2013, conform obiectivelor stabilite în Programul de dezvoltare 2010-2015 la Congresul al V-lea. Printre invitaţii evenimentului au fost Oleg Budza, preşedintele Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova şi Mihai Severovan, preşedintele Asociaţiei Patronale a Serviciilor Publice.
Principala provocare pentru sindicatul respectiv ar fi identificarea noilor forme de protecție socială a angajaților, întrucât mai multe întreprinderi de profil și-au schimbat forma de proprietate și de administrare.
”Anul trecut, cel mai mult ne-a deranjat procesul de reorganizare și privatizare a întreprinderilor locativ-comunale și ulterioarele modificări ale schemelor de administrare a acestora, care au presupus și o altă abordare față de angajați. În plus, ele sunt dependente de deciziile consiliilor municipale și acest detaliu provoacă dificultăți, mai ales că nu există o structură care ar suprapune politicile statului în ceea ce privește dezvoltarea activității locativ-comunale cu cea a administrației publice locale.
Spre regret, autoritățile centrale nu iau în considerație că sfera locativ-comunală este una vitală și ar trebui să fie garanția socială de bază oferită de stat, întrucât populația beneficiază zilnic de astfel de servicii”, a menționat Ana Selina, președinta CR al „Sindindcomservice”.
Ea a atras atenția că administratorii au o viziune greșită a procesului de restructurare a întreprinderilor și decontează o parte din datoriile acumulate pe seama reducerii de cadre. Astfel, aproximativ o mie de persoane sunt concediate anual anume din acest motiv.
![]() |
Datoria totală a angajatorilor se ridică la peste 12 mil. de lei |
Ludmila Dănilă, președinta Consiliului regional Bălți, spune că întreprinderile locativ-comunale de la Bălți au fost transferate în proprietatea Primăriei și create noi structuri.
”În consecință, datoriile acumulate la achitarea salariilor nu numai că nu s-au micșorat, ci din contra, au crescut. Și chiar dacă unii angajați au primit o parte din salariu, nu este siguranța că au fost efectuate și plățile la bugetul asigurărilor sociale”, explică Ludmila Dănilă. Potrivit dumneaei, în urma reorganizării a fost lichidată o întreprindere, alte două nou formate au o activitate netransparentă și admit restanțe mari la salarii.
Totodată, administratorii au mărit de două ori tariful de deservire a blocurilor locative, contrar angajamentelor inițiale de a nu face astfel de modificări în decurs de doi ani.
Nereguli la remunerarea muncii
Potrivit Convenției colective ramurale de muncă, angajații din sfera serviciilor comunal-locative trebuie să beneficieze de un adaos la salariu pentru vechimea în muncă, munca efectuată în zilele de sărbători și cea în condiții nocive. De asemenea, în funcție de subdiviziune, a fost stabilită baza minimă de calcul al salariului, care s-a majorat de la 1300 lei la 1598 de lei. Ana Selina subliniază că nu toți administratorii se conformează prevederilor convenției colective de muncă și nu recunosc puterea juridică a acestui document, deși a fost înregistrat la ministerul Justiției. ”De aceea, în cadrul dialogului social, președinții organizațiilor sindicale sunt nevoiți să aplice nu numai forța de convingere, ci și unele tehnici de presiune ca respectivele prevederi să fie introduse în contractul colectiv de muncă din cadrul întreprinderilor”, spune ea. Organizațiile sindicale care au reușit să obțină cele mai bune rezultate în acest sens sunt cele de la întreprinderile Apă-Canal, Lumteh, Termocom, Autosalubritate, Infocom, Acva-Nord etc. Anul trecut, circa 94,4 la sută din numărul total al contractelor colective de muncă au fost înregistrate la inspectoratele teritoriale ale muncii, într-o creștere cu 0,6 la sută față de 2012. În același timp, există mai multe întreprinderi la care au expirat aceste contracte, iar angajații acestora au devenit mai vulnerabili în ceea ce privește protecția social-economică.
Raportul prezentat denotă că 60% dintre petițiile membrilor de sindicat sunt nemulțumiri ce țin de remunerarea muncii. Astfel, s-a depistat că unele întreprinderi care prestează populației servicii sociale nu se conformează la hotărârea Guvernului privind aplicarea noii mărimi a salariului minim. Respectiv, 30% dintre întreprinderi continuă să calculeze salariul angajaților |
la salariul tarifar pentru I categorie de 1100 de lei, alte 45 la sută – la 1300 de lei și doar 25 la sută aplică corect la 1400 de lei lunar.
Președinta organizației sindicale SA Modern Service, Căușeni, Elena Baluța, povestește că administratorul întreprinderii refuză să îndeplinească prevederile contractului colectiv de muncă, nu achită concediul medical și angajații vin bolnavi la locul de muncă. ”Și nici salariul nu ne este calculat corect, așa cum prevede legea – din mărimea salariului minim de 1400 de lei lunar. Directorul motivează că nu dispune de mijloace financiare, iar lucrătorii sunt nevoiți să accepte situația ca atare”, precizează liderul sindical din Căușeni.
”Desigur că remunerarea angajaților este mizeră în comparație cu efortul pe care-l presupune activitatea din sfera dată. Salariile angajaților nu acoperă necesitățile lor vitale şi, nici pe departe, nu atinge nivelul salariului mediu pe economie”, afirmă Ana Selina. În mediu, un angajat în sfera deservirii sociale primește trei mii de lei lunar.
Totuși, cea mai mare problemă pentru angajații din sferă este achitarea întârziată și restanțele la salarii. O treime dintre datorii au fost lichidate grație intervenției CR al „Sindindcomservice”, însă la întreprinderile comunal-locative sunt înregistrate datorii de peste 12 mil. de lei.
”Absolut toți angajații întreprinderii noastre sunt membri de sindicat, însă angajatorul nu face la timp transferul de cotizații, ceea ce provoacă unele probleme. Datoria la salarii a angajatorului pentru cinci luni ale anului trecut constituie aproximativ 5 mil. de lei. Totodată, datoria populației pentru serviciile prestate este de peste 10 mil. de lei, iar administratorii au contractat credite pentru dezvoltarea întreprinderii, deoarece sunt înregistrate pierderi mari în rețele”, spune Vera Onceanu, președinta organizației sindicale SA Apă-Canal, Edineț.
Lavrentie Rîjalo, președintele comitetului sindical RTE Chişinău, și alți lideri sindicali au criticat recentele modificări din legislație, potrivit cărora, primele cinci zile din concediul medical sunt achitate din bugetul întreprinderii.
Fiecare al optulea angajat și-a soluționat problemele prin intermediul sindicatului
Pe parcursul anului 2013, aplicând diverse mecanisme de protecție a drepturilor de muncă, CR al „Sindindcomservice” a protejat drepturile și interesele ale 2500 de membri. Or, aceasta înseamnă că fiecare al optulea angajat și-a soluționat problemele la locul de muncă prin intermediul sindicatului.
”Cu regret, ne ciocnim frecvent de disponibilizarea lucrătorilor fără să fie anunțată organizația sindicală care, potrivit Codului muncii, trebuie să se expună. Nu doar angajatorii, ci și judecătorii sfidează deseori aceste norme de drept”, conchide președinta CR al „Sindindcomservice”.
În viziunea Anei Selina, activitatea sindicală trebuie orientată mai mult spre stabilirea și menținerea unui dialog social între Guvern, patronate și sindicate, pentru a identifica tacticile de aplicare a normelor legale privind activitatea în noile condiții economice în așa fel încât să nu fie lezate drepturile angajaților.
Menționăm că în sfera deservirii sociale activează mai mult de 20 de mii de angajați, dintre care 18 600 sunt membri de sindicat. În 2013, eforturile „Sindindcomservice” au fost concentrate asupra creării noilor structuri sindicale primare, în special, la întreprinderile cu capital străin. Astfel, 33 de angajați ai ÎCS CB-Tex și ÎCS Premiera-Dona au devenit membri de sindicat, a crescut simțitor numărul de aderări la organizațiile sindicale de la întreprinderea Maxmanserv, Bălți, de la 5 la 70 de membri și cu 17 la sută la SRL Marthatex, Fălești.