28 februarie 2024
Chisinau
Social

Despre unicul centru destinat copiilor cu dizabilități

Loading
Social Despre unicul centru destinat copiilor cu dizabilități
Despre unicul centru destinat copiilor cu dizabilități
Vocea poporului

Este unicul centru din municipiul Chişinău destinat copiilor cu dizabilități. Chiar dacă la început au întâmpinat multe greutăți, complexul-pilot de Pedagogie Cura­tivă ”Orfeu” a devenit un refugiu pentru cei care sunt marginalizați de societate. Centrul este pentru copii cu cerinţe educative speciale, deficienţe mintale, inclusiv severe şi asociate. În RM, sunt înregistraţi aproximativ 15 mii de copii cu dizabili­tăţi. În jur de 90 la sută dintre aceștia sunt privaţi de dreptul de a frecventa şcoala. Instituţia este finanțată din bugetul primăriei municipale.

În RM, la iniţiativa Ministe­rului Educaţiei a fost aprobată Strategia Naţională ”Educaţie pentru toţi” (Hotărârea Guver­nului nr. 410 din 04.04.2003) şi programul de dezvoltare a educaţiei incluzive pentru anii 2011-2020 (Hotărârea guver­nului 523 din 11.07.2011) în scopul asigurării accesului la educaţie de calitate a tuturor copiilor, inclusiv educaţie pen­tru sănătate, educaţia pentru viaţa de familie, orientare şi in­struire profesională.

Un model al şcolii incluzive este Complexul-Pilot de Pe­dagogie Curativă „Orfeu”, din Chişinău, care acordă asisten­ţă psihopedagogică, corecţio­nal – recuperatorie, medicală copiilor cu deficienţe mintale severe şi multiple care erau izolaţi mulţi ani la rând în case de copii pentru invalizi. ”Toți cred că copiii cu dizabilități sunt cei alienați mintal, nu este așa. Chiar și eu să-mi fracturez piciorul, voi avea o dizabilitate locomotorie, provizorie, dar voi avea. Ar fi bine să ne gândim un pic, până a judeca, pentru că copii aceștia au nevoie de susținere”, menționează Anatol Danii, doctor-conferențiar, me­todist în cadrul complexului.

 

Cu părere de rău, mulți părinți nu cunosc de Complexul-Pilot de Pedagogie Curativă „Orfeu”

 

Complexul „Orfeu” este o instituţie de stat care include: grădiniţa, şcoala primară și școala de meserii, anul I-II. De asemenea, aici se organizează în comun cu alte școli şi licee competiţii sportive, cultural-artistice şi alte activităţi, care sporesc socializarea copiilor cu deficienţe mintale şi integrarea lor în societate.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
29
Comentează
 • gabriela
  17.05.2014

  ma numesc gabriela am 16 ani sun invalid de grradul 1 ash dori sa fregventez shcoala dvs dar nu shtiu da ca e posibil !!!Ashtept rs dvs…

 • natalia
  11.07.2014

  am o fetita de 6 ani siare epilepsie septomatica si retad mental e posibil de fregventat institutia dumneavoastra

  • vocea.md
   11.07.2014

   Am expediat un raspuns pe email.

  • tatiana
   18.12.2015

   Ma numesc Tatiana.Am o fiica de 19 ani cu epilepsie polifocala si retard mintal.Se poate de frecventat acest centru?Astept cu nerabdare raspunsul d-voastra.

 • constantin
  09.08.2014

  Buna ziua ma numesc Constantin,am o fetita e 5 ani cu maladia down,locuim in raionul singerei,care sunt sansele noastre de a fregventa aceasta institutie de care la moment dat avem o mare nevoie.

 • Ana
  02.04.2015

  am un baietel de 4 si are sindrom down este posibil sa fregventam gradinita la dumneavoastra,,,,,sau makar spunetimi un numar de telefon sau unde va aflati pentru a sti mai multe detalii va rog frumos daca se poate

 • diana
  24.08.2015

  buna ziua ma numesc diana am un frate are 10 ani merge la scoala dar de mic iera retras ,linistit la scola a ramas in urma cu materia ,in cl 5 a au aparut probleme mari nu invata..profesori impun parintii sa faca acte ca este bolnav mental,,,la scoala este ste tratat de profesor ca copil bolnav mental!avem mare nevoie sa il ajutam …ajutati-ma varog!

  • vocea.md
   24.08.2015

   Am expediat un raspuns pe email.

   • Natalia
    19.08.2017

    Am un baietel de 6 ani cu retard psihoverbal,nu vorbeste,am putea sa frecventam scoala dvs?

 • ALA
  12.09.2015

  Ma numesc Ala, spuneti-mi va rog daca la centrul d-voastra sunt primiti copii dupa virsta de 18 ani? Pina la 18 ani s-a aflat la scoala -internat, dar acuma scoala s-a inchis, si dorim sa gasim un centru unde am putea s-o inscrim! Fetita are grupa de gradul doi cu dezabilitati mintale!

 • carolina
  23.09.2015

  Ma numesc Carolina. Am un baiat de 15 are retard mental mediu. Locuim in Cahul. Dorim sa fregventeze scoala dvs daca e posibil. Ashtept rs dvs…

  • vocea.md
   23.09.2015

   Am expediat un raspuns pe email.

 • Ana
  23.11.2015

  Am copilas de 3ani are hemopareza partea dreapta as dori sa fregventam gradinita dumneavoastra. asteptam raspunsul dvs.va multumim pentru atentie

  • vocea.md
   23.11.2015

   Am expediat un raspuns pe email.

   • jeni MARINESCU
    02.12.2015

    Buna ziua , sunt profesor si director la o scoala speciala dizabilitati mintale din Targoviste , Romania si as dori sa colaboram . Doresc sa purtam discutii pe mail sau telefonic cu directiunea scolii. Daca doriti contactati-ma pe mail.

 • Maria
  13.04.2016

  buna, am un baiat de 13 ani si are epilepsie simtomatica e posibil de fregventat institutia dumneavoastra

 • valeria
  07.07.2016

  Buna ziua,as dori sa stiu de pina la ce virsta copiii pot fregventa aceasta scoala si care sunt conditiile ca sa invete acolo?Multumesc

 • parascoviea
  19.09.2016

  ma numesc parascoviea am o fetita de 3 ani are microcefalie si retard mental e posibil de fregventat institutiea dumneavaosta ?

 • Dogot Vadim
  11.11.2016

  Buna ziua ma numesc Olga si am un baietel invalid de gradul1si niom dori sa frecventam si noi la dumneavoastre gradinita daca este posibil. Asteptam raspunsul

 • Ala Cojocaru
  03.12.2016

  Centrul „Orfeu” merită toata lauda, dar, dragi autori ai materialului dat, nu duceți opinia publică in eroare. Există numeroase Centre în municipiu și republică destinate copiilor cu dizabilități!Fiecare din acestea au o misiune importantă și oferă suport pentru un anumit grup de familii.

 • STEPANIDA
  02.02.2017

  Buna ziua. am si eu la d-stre o intrebare. am o fetita grav bolnava cu un viciu cardiac complicat, insa e foarte activa si doreste s-a frecventeze ceva ce e legat de pictura si sculptura, dar nu stim unde sa ne adresam. singuratatea intre 4 pereti au adus-o la depresii, si as dori cumva sa o ajut. daca e posibil ,va rog din suflet sa ma ajutati.

 • Olea
  19.04.2017

  Ma numesc Olga sunt din raionul Calarasi,am o fetita de 10 ani are paralizie cerebrala infantilă.Totul intelege,dar nu vorbeste fregventeaza scoala din sat,odata de 2 ori pe saptamina. Am dori sa fregventam centrul „Orfeu”.Puteti sa ne dati un raspuns pe gmail.

 • Dumitru
  26.06.2017

  buna ziua ma numesc dumitru suntem din raionul criuleni si am un baetel de 11 ani cu dtp spuneti varog cum am putea fregventa scoala dumnevoastre?

 • iulia
  16.09.2017

  Buna ziua am un baeat de 7 ani diagnosticat cu„Miodistrofie Musculara„As vrea sa stiu daca avem sansa sa invatam in scoala Dumneavoastra.MULTUMESC FRUMOS

 • sanda
  19.11.2017

  ma numesc sanda am un baetel de virsa 6 ani care este diagnosticat cu paralezie cerebrala infantila epileptic.am foarte nevoie de aceasta gradinita astept raspunsul dumneavoastra

 • Cristina
  10.01.2018

  Buna ziua’am si eu un baetel care are nevoie de acest centruu’as vrea sa stiuu daca se poate de venittt…astept rs dvs…

Citește și
slot thailand