
Foto: sindicate.md
Cum să-ţi protejezi drepturile în domeniul muncii, cum să-ţi promovezi interesele şi ce avantaje presupune apartenenţa la sindicat. Acest suport informaţional a fost pus recent la dispoziţia studenţilor de la Colegiul de Construcţii din Chişinău.
Reprezentanţi ai Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova au distribuit tinerilor materiale informative prin intermediul cărora aceştia au aflat despre eventualele pericole care pot să apară la locul de muncă, dacă persoana activează ilegal – salarii achitate “în plic”, muncă peste program, abuzuri din partea patronilor, încălcări ale drepturilor la o muncă decentă. Formatorul sindical Rodica Popescu a prezentat tinerilor o informaţie amplă despre activitatea sindicatelor din Republica Moldova, rolul şi obiectivele acestora şi a îndemnat tinerii să adere la sindicate şi să formeze organizaţii sindicale. Mai mult, formatorul sindical a îndemnat studenţii la solidaritate de grup. „Succesul unei organizaţii sindicale constă în unificare şi solidaritate”, a menţionat Rodica Popescu.
Dânsa a renunţat la metoda clasică de prezentare a informaţiei şi a apelat la exemple concrete care s-au dovedit a fi mai pe înţelesul studenţilor. La rândul lor, aceştia au răspuns pozitiv suportului informaţional oferit. „Eu am înţeles că odată ajuns în câmpul muncii, salariatul nu este singur, el poate apela la sindicat. Neapărat acolo unde mă voi angaja, dacă nu va exista organizaţie sindicală primară, voi fi eu cel care va crea una”, a menţionat Alexandru Cernei, student la Colegiul de Construcţii. Acţiunea a făcut parte dintr-un şir de activităţi de informare a populaţiei din ţară cu privire la sindicat şi apartenenţa la această structură, preconizate să se desfășoare în mai multe localităţi. Acţiuni similare au fost desfăşurate la 18 decembrie în oraşul Edineţ, iar la 19 decembrie în oraşul Orhei. Evenimentul a fost organizat de către Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova (CNSM), în cadrul proiectului „Dezvoltarea strategiei de informare şi marketing. Desfăşurarea campaniei informaţionale „Intră în sindicat” este implementat de Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova și finanțat de CNV Internationaal, Olanda și CNSM.
Scopul proiectului este de a informa populaţia despre drepturile în domeniul muncii şi rolul organizaţiilor sindicale în procesul de apărare a drepturilor şi intereselor salariaţilor. Proiectul este implementat în perioada anilor 2013-2015.