9 decembrie 2023
Chisinau
Economie

Brichetele şi peletele, comercializate doar cu etichete

Loading
Economie Brichetele şi peletele, comercializate doar cu etichete
brikete

Foto: pnud.md

Producătorii moldoveni de bi­ocombustibili solizi vor fi obligaţi, începând cu 1 ianuarie 2015, să certifice calitatea acestor produse. Guvernul a aprobat recent o decizie care prevede că brichetele şi peletele expuse spre comercializare vor tre­bui să conţină etichete în care să fie inclusă originea şi sursa de obţine­re, precum şi caracteristicile privind aditivii, azotul, sulful sau clorul din componenţa acestora.

 

Potrivit viceministrul Economiei Tudor Copaci, Regulamentul cu pri­vire la biocombustibilul solid a fost elaborat pentru a oferi consumato­rilor posibilitatea de a cunoaşte ca­pacitatea calorică a produselor pro­curate. Documentul stabileşte cerinţele principale faţă de calitatea, caracteristicile tehnice, regulile de plasare pe piaţă a acestor produse, precum şi de su­praveghere a pieţei şi evaluare a conformităţii. Tot­odată, calitatea şi valoarea energetică a brichetelor şi peletelor va sta la baza stabilirii preţurilor.

Iniţiativa de certificare a biocom­bustibililor solizi are scopul de a asi­gura buna funcţionare a centralelor termice şi a cazanelor pe bază de brichete şi pelete care sunt instalate tot mai des în ultimii ani. Experţii în domeniu susţin că centralele ter­mice şi cazanele pe bază de biomasă pot funcţiona eficient şi sigur numai dacă sunt utilizaţi combustibil de calitate.

În prezent, în ţara noastră sunt 75 de producători mari de brichete şi pelete. Aceştia dispun de o capa­citate totală de producere de 120 de mii de tone pe an, ceea ce acoperă pe deplin necesitățile centralelor termice pe bază de biomasă existente. De asemenea, tendinţa existen­tă în ce priveşte extinderea acestor capacităţi oferă premise pentru sporirea numărului de instalaţii ce funcţionează cu acest tip de combustibil.

 

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand