
Foto: debanat.ro
Un proiect de lege cu privire la tichetele de masă pentru salariaţi a fost elaborat de către Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei şi remis spre avizare instituţiilor interesate. Şefa adjunctă a Direcţiei dezvoltarea resurselor umane şi politici ocupaţionale a ministerului, Ana Gherganov, a precizat pentru „Vocea poporului” că documentul prevede dreptul angajatorilor de a le acorda salariaţilor tichete de masă şi ca mijloacele financiare cheltuite în acest scop să fie parţial deductibile din venitul impozabil.
Autorii proiectului propun ca tichetele de masă să fie acordate angajaţilor, suplimentar la salariu şi să constituie cel puţin 25 de lei zilnic, dar să nu depăşească valoarea dublă a acestei sume.
Acordă tichete, dar nu au facilităţi
Reprezentanta ministerului a opinat că aceste cheltuieli nu vor fi o povară pentru fondul de salarizare. „Sunt unii angajatori care s-au expus în favoarea acestei legi în sens că doresc crearea unei baze legale şi de reglementare a acordării tichetelor de masă. În prezent, sunt angajatori, în special dintre cei cu un număr mai mare de salariaţi, care acordă asemenea tichete, dar nu beneficiază de facilităţi”, a accentuat Ana Gherganov.
În consecinţă, documentul se axează mai mult pe reglementarea relaţiilor dintre actorii care fac parte din această schemă de acordare a tichetelor. Totodată, în nota informativă la proiectul legii sus-menţionate se face referinţă la faptul că această iniţiativă este şi o modalitate de a contribui la crearea unor condiţii de muncă decentă pentru salariaţi, a adăugat Ana Gherganov.

Foto: vocea.md
Proiectul Legii cu privire la tichetele de masă prevede ca acestea să fie utilizate atât pentru luarea mesei, cât şi în schimbul unor produse alimentare. „Noi vrem să cunoaştem mai întâi opinia Ministerului Finanţelor, a Casei Naţionale de Asigurări Sociale şi apoi să-l expunem spre dezbateri publicului larg”, a conchis şefa adjunctă a Direcţiei dezvoltarea resurselor umane şi politici ocupaţionale.
În opinia vicepreşedintelui Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova, Petru Chiriac, implementarea tichetelor de masă va juca un rol foarte important în întărirea sănătăţii angajaţilor. „Cunoaştem cu toţii în ce sărăcie ne aflăm şi, mai ales, situaţia persoanelor care se deplasează de la ţară în oraş pe mai mult timp la lucru pe şantier, în instituţiile medicale, cele de învăţământ şi nu au posibilitatea să se alimenteze la nivelul cuvenit”, a apreciat vicepreşedintele CNSM.
Petru Chiriac a accentuat că iniţiativa este binevenită şi sindicatele o susţin, inclusiv din considerentul că va contribui la crearea unei anumite stabilităţi a angajaţilor la locurile de lucru, se va ridica productivitatea muncii acestora. Mai mult ca atât, nu vor mai fi atât de frecvente adresările în instituţiile medicale, va fi o posibilitate pentru angajaţi să se alimenteze la locul de muncă şi la timpul cuvenit, aceştia vor beneficia de un prânz fierbinte, adică de hrană sănătoasă.
Sindicatele au înaintat de mai multe ori această iniţiativă pe care o consideră un aspect important de protecţie socială a salariaţilor. „De câte ori am încercat să promovăm această formă de protecţie a intereselor angajaţilor, de fiecare dată specialiştii Ministerului Finanţelor nu au vrut să accepte crearea facilităţilor în cauză. Cu toate acestea, noi suntem de părere că salariaţii sunt cei care produc, iar toate bunurile de care dispune statul se datorează oamenilor. De aceea, trebuie să ne gândim, în primul rând, nu la suma acumulărilor în bugetul statului, dar la sănătatea lucrătorilor şi la capacitatea lor de a contribui la creşterea productivităţii”, a argumentat vicepreşedintele CNSM.
![]() |
Trebuie să ne gândim în primul rând la sănătatea oamenilor, nu la acumulările în bugetul statului |
Practica acordării tichetelor de masă este răspândită în întreaga lume, iar în ţări precum România, Bulgaria, Italia, Franţa există unele tradiţii ce ar putea fi preluate şi de către ţara noastră. Este demonstrat ştiinţific că, pentru a fi în deplină capacitate de muncă, organismul uman are nevoie să fie alimentat la timp, să fie asigurat cu suficiente calorii şi atunci productivitatea muncii este bună. Diferiţi experţi de peste hotare care ne-au vizitat ţara în ultimii ani ne-au recomandat să promovăm această formă de protecţie a salariaţilor şi chiar s-au oferit să ne ajute în acest sens.
Petru Chiriac a remarcat că, în ultimii ani, salariaţii au fost lăsaţi fără nicio protecţie în ceea ce priveşte organizarea alimentaţiei în timpul serviciului. „Acest lucru nu este corect. Şi în timpurile cele vechi existau tichete pentru membrii de sindicat pe baza cărora aceştia se puteau alimenta în cantine speciale, inclusiv cu hrană dietetică. Şi tichetele le erau eliberate din contul angajatorilor.”
Contract cu întreprinderea de alimentaţie public
Iniţiativa este binevenită şi de aceea că angajatorul poate încheia contract cu întreprinderea de alimentaţie publică, iar aceasta va putea astfel să se aprovizioneze pentru ca, în fiecare zi de lucru, la ora convenită, să alimenteze cu hrană caldă un anumit număr de persoane. Acest lucru se poate face şi prin intermediul contractului colectiv de muncă. Organizaţiile sindicale de la întreprinderi ar prelua funcţia de a întocmi lista lucrătorilor, a membrilor de sindicat care vor primi tichete cu această destinaţie.
Cu referire la costurile acestei iniţiative, Petru Chiriac a spus că nu consideră că 25 de lei ar putea fi un preţ prea mare pentru angajatori. „Fondurile de salarii, mai ales, la întreprinderile mari, cu o situaţie financiară bună, permit alocarea zilnică a acestei sume pentru o persoană. Se poate face o optimizare a diferitor costuri, dar nu şi în această direcţie, fiindcă este important ca angajaţii să vină sănătoşi la serviciu şi să plece sănătoşi acasă. E mai bine să se facă profilaxia bolilor prin tichetele de masă decât să nimerească salariații în spital”, a conchis vicepreşedintele CNSM.
Angajatorul care ţine la lucrătorii săi acceptă această practică
La rândul lor, reprezentanţii Confederaţiei Naţionale a Patronatului au precizat pentru „Vocea poporului” că angajatorii optează pentru ca banii alocaţi pentru tichetele de masă să fie excluşi din sumele supuse impozitării. „Noi cerem ca aceste sume să fie deductibile, ceea ce nu acceptă Ministerul Finanţelor, şi să fie la discreţia angajatorilor şi salariaţilor, dacă vor sau nu să facă parte din acest sistem”, a menţionat şeful Direcţiei relaţii interne şi externe a Confederaţiei Naţionale a Patronatului, Vladislav Caminschi. El a opinat că este normal ca angajatorul, dacă ţine la lucrătorii săi şi la calitatea forţei de muncă, să accepte această practică, ce aduce atingere şi productivităţii, şi muncii de lungă durată în cadrul întreprinderii şi altor aspecte legate de relaţiile de muncă.
Solicitaţi să se pronunţe pe marginea acestei iniţiative, reprezentanţii Ministerului Finanţelor au spus că au primit documentul, dar că nu au discutat încă pe marginea acestuia şi nu se pot expune.