27 februarie 2024
Chisinau
Social

Fără locuri de muncă, tinerii meseriași pleacă din țară

Loading
Social Fără locuri de muncă, tinerii meseriași pleacă din țară
scoala-de-meseriasi

Foto: vocea.md

În timp ce piața muncii este suprasaturată de economiști și juriști, meseriașii sunt la mare căutare. Cu toate astea, cinci din șase tineri de la Şcoala de Me­serii nr. 12 din Viișoara, raionul Ștefan Vodă, visează să plece peste hotare la muncă, pentru că spun ei, acolo vor avea șansa să câștige bani mulți, pe când la noi, chiar și cei mai buni sunt plătiți cu bani mărunți.

 

Potrivit Ministerului Educa-ției, 30% din numărul total de șomeri sunt absolvenți ai școlilor profesionale și de me­serii. Ministerul spune că sta­tul cheltuie mai mulți bani pentru instruirea elevilor din aceste școli, decât în colegii sau universități. Şcoala de Meserii nr.12 din Viişoara, raionul Şte­fan Vodă, oferă tinerilor posibi­litatea de a deprinde meseria de tractorist, electrosudor, electro­gazosudor, cusător, viticultor, bucătar, tencuitor. Capacitatea școlii este de 240 de locuri, soli­citate fiind 140. Până acum, au absolvit școala 9000 de elevi.

Cea mai mare problemă a școlii, cât de banal nu ar suna, este amplasarea geografică. Fap­tul că se află într-o regiune rura­lă, notorietatea acesteia scade. Viișoara este un sat foarte mic, având doar 280 de locuitori. Cu toate astea, aici, învață elevi chiar și din raionele alăturate. Copiii învață un an de zile, iar studiile sunt gratis.

 

Cinci din șase elevi vor să plece peste hotare

 

Andreea Damaschin are 17 ani și învață de tencuitor. Nu a stat prea mult timp pe gân­duri atunci când și-a ales me­seria. Știa că în construcții, moldovenii sunt cei buni. Este sigură că mereu va avea de lu­cru, dacă nu aici, atunci peste hotare.”Pentru mine important este să muncesc. După ce absol­vesc școala, plec la soră mea, în Turcia. Acolo salariile sunt mai bune și pot câștiga mai mult”, mărturisește Andreea.

 

g_social

Într-un sat cu 280 de locuitori, capacitatea școlii de meserii e de 240 de locuri

 

Dintre toți cei pe care i-am intervievat, s-a găsit doar un elev care a recunoscut că vrea să rămână acasă și să-și deschi­dă afacerea proprie. Fie că este vorba de Rusia, Italia sau Tur­cia, toți își văd viitorul departe de Moldova.

”Noi avem meseriași, doar că aceștia prestează servicii pentru străini, iar în Moldova rămân foarte puțini”, declară directoarea Şcolii de Meserii nr. 12 din Viișoara, Svetlana Godiac.

 

Trebuie să-i convingem pe tineri să rămână în sat

 

Regiunea în care se află școala de meserii este recu­noscută pentru specificul său vinicol. În apropriere se află mai multe întreprinderi de vinificație, dar și fabrici cerea­liere, firme agricole.

”Problema este că toți vor să plece peste hotare, pentru că la toți agenții economici din regiune activează persoane în vârstă, iar peste 5-10 ani, nu va mai avea cine să lucreze. Nu avem tineret. Doar pensionarii lucrează pe camp. Parcă este net, cablu, apă, gaz, televizi­une, care-i motivul că pleacă toți? Pentru că nu au un loc de muncă bine remunerat”, decla­ră Svetlana Godiac. ”Trebuie să-i convingem pe tineri să ră­mână la țară, trebuie instruiți și plătiți, pentru că rămân satele pustii. Problema este și în na­taliate, sunt puțini copii în re­giune, de aceea nici nu are cine veni la studii”, menționează di­rectoarea școlii de meserii.

 

De la un an de studii, la trei

 

Dat fiind faptul că dura­ta studiilor este un an de zile, agenții economici nu reușesc să recruteze pe cineva, pentru că tinerii pleacă imediat. Potrivit administrației școlii, ideal ar fi ca studiile să dureze trei ani.

 

director-scoala-meseriasi

Foto: vocea.md

 

”Problema noastră este că elevii învață doar un an de zile și atunci când se apropie sezo­nul prelucrării pământului la vița-de-vie, ei nu mai sunt pe loc. De aceea, parteneriatele cu agenții economici își pierd din valoare. Elevii care au acum 16 ani, absolvesc școala la 17. Codul muncii nici nu permite angajarea oficială pentru că nu au atins majoratul. Aceștia lu­creaza neoficial, part-time, fără pachet social, cu salariu mic și până la urmă obosesc și fug din țară. Dacă vom avea măcar trei ani de studii, ei vor îmbrățișa meseria mai bine și în așa fel agenții economici vor fi mai re­ceptivi și obiectivi la profesio­nalismul lor”, susține Svetlana Godiac.

 

Își renovează propriile clase

 

Copiii participă la reparația școlii, astfel administrația nu cheltuie bani pentru specialiști din afară. În așa fel, elevii fac stagiu pe loc, în clasele pro­prii. Școala colaborează cu o întreprindere privată care le furnizează gratuit materiale de construcții.

Școala de meserii are în pro­prietatea sa 5,5 ha de pământ arabil. Acesta este prelucrat pentru cultivarea cerealelor și legumelor, care sunt folosite pentru alimentația zilnică a copiilor. De asemenea, școala deține și câteva stupuri de al­bine.

 

A doua șansă pentru cei mai vulnerabili

 

Școala de meserii este locul potrivit pentru cei care nu au susținut cu brio BAC-ul sau sunt din familii social vulnerabile și nu-și permit să achite taxa de studii la una din prestigioasele universități din capitală.

Specificul unei școli de me­serii este că acestea reprezintă o alternativă de studii atunci când toate ușile s-au închis și elevii nu mai au din ce ale­ge sau nu-și permit ceva mai ”la modă”. Astfel, la Şcoala de Meserii din Viișoara, 27 la sută din elevi provin din familii nu­meroase, 3 la sută sunt copii orfani, 20 la sută sunt copii ai căror părinți sunt divorțați sau unul este decedat și 48 la sută sunt din familii favorabile.

”Absolvesc pe nota cinci, dar vor studii superioare. Vin la noi de nevoie. Până la urmă toți pleacă și nu se mai întorc”, spune directoarea școlii.

De curând, elevii au venit cu o propunere la administrația școlii, de a traduce certificatele de absolvire în limba engleză, pentru că spun ei, peste hotare le va fi mai ușor să se angajeze în câmpul muncii.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand