
Foto: Moldexpo
Sute de oameni au început a sărbători vinul moldovenesc pe 4 octombrie, cu un pahar de tulburel, la Moldexpo, unde s-a desfășurat Festivalul “Tulburel”.
Evenimentul s-a planificat a fi o avanpremieră a Zilei Naţionale a Vinului. Vizitatorii au fost întâmpinaţi cu vin de casă şi cu bucate tradiţionale.
Remediu contra frigului de afară au fost horele, încinse în ritmuri populare de calitate.
La eveniment au venit turiştii, care la finele săptâmânii trecute împânziseră orașul. Aceştia au apreciat o dată în plus ospitalitatea moldovenilor.
Gustul tulburelului i-a cucerit pe toți deopotrivă: “Este extraordinar. L-am gustat pentru prima dată, şi mai vreau încă”, spune un cetățean venit din Japonia.

Foto: Moldexpo
Pe teritoriul CIE ”Moldexpo”, decorat festiv cu această ocazie, vizitatorii au avut posibilitatea, timp de trei zile, să ia loc la mesele aranjate sub o arcadă acoperită şi să guste din varietatea de bucate tradiţionale, savurând şi primul vin al acestei toamne, tulburelul.
Fără a neglija savoarea deosebită a tulburelului, vizitatorii au putut gusta şi din faimoasele vinuri mature moldoveneşti de la producători cunoscuţi ca Chateau Vartely, Cricova, Еuro-Alco, Vinăria Mileştii Mici, Albăstrele Wines, Orhei-Vin, Ampelos, Fautor, Mold-Nord, BASAVIN & Co şi mulţi alţii. Au fost prezenţi la festival şi viticultorii individuali, delectând vizitatorii cu minunatele vinuri de casă.
Organizatorii sunt siguri de faptul că festivalul va deveni o tradiţie. “Am pus accent pe vinul nou. Vinul nou îl putem degusta şi e o tradiţie populară, o dată în an şi într-un timp foarte restrâns. Are excelente calități curative”, a declarat directorul Moldexpo, Arcadie Andronic.