
Foto:vocea.md
Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova va înainta, în timpul apropiat, Guvernului solicitarea de a iniţia procedura de ratificare a Convenţiei 149 a Organizaţiei Internaţionale a Muncii care se referă la angajarea şi condiţiile de lucru şi de trai ale asistenţilor medicali. Reprezentanţii CNSM au susţinut, în cadrul celei mai recente şedinţe a Comitetului Confederal, în unanimitate, această propunere.
Potrivit preşedintelui Sindicatului „Sănătatea”, Victor Benu, ratificarea şi implementarea convenţiei va contribui la soluţionarea unui şir de probleme cu care se confruntă în prezent atât lucrătorii medicali, cât şi oamenii care beneficiază de serviciile sistemului de sănătate.
La rândul său, şeful Departamentului juridic din cadrul CNSM, Ion Preguza, a precizat că ratificarea Convenţiei 149 a OIM va contribui atât la îmbunătăţirea condiţiilor de angajare şi de trai pentru asistenţii medicali, cât şi la asigurarea calităţii şi volumului necesar de servicii de sănătate pentru populaţie.
Obiectivele principale ale Convenţiei 149 a OIM ţin de angajarea, condiţiile de muncă şi de trai, remunerarea asistenţilor medicali, precum şi la formarea şi perfecţionarea profesională pentru exercitarea funcţiilor. Prin ratificarea acestui document de drept internaţional, statele-membre ale OIM se angajează să elaboreze şi adopte legislaţia-cadru pentru realizarea obiectivelor sus-menţionate, să stabilească metodele necesare pentru pregătirea şi perfecţionarea asistenţilor medicali.
Condiţii de muncă ce vor fi create pentru aceşti lucrători, conform prevederilor convenţiei, urmează să fie cel puţin echivalente cu cele ale angajaţilor din alte domenii. Se are în vedere durata zilei de muncă şi de odihnă, compensarea orelor peste program şi a lucrului în schimburi, concediul medical, pentru studii, de maternitate sau pentru îngrijirea copilului, asigurarea socială etc. Totodată, fiecare stat ce ratifică această convenţie va lua măsuri pentru a promova participarea asistenţilor medicali în planificarea serviciilor de sănătate şi pentru a-i consulta în procesul de luare a deciziilor ce îi vizează.
Ion Preguza a specificat că şi Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei şi cel al Sănătăţii susţin iniţiativa sindicatelor privind ratificarea Convenţiei 149 a OIM.
Iniţierea procedurii de ratificare a convenţiei este un proces de durată, care presupune consultarea tuturor părţilor interesate, inclusiv discutarea în cadrul Comisiei naţionale pentru consultări şi negocieri colective. Totodată, ratificarea acestui document de drept internaţional este un angajament al statului asumat ca urmare a aderării la Organizaţia Internaţională a Muncii.