9 decembrie 2023
Chisinau
Social

Crearea locurilor de muncă

Loading
Social Crearea locurilor de muncă
oddmm

Foto: gov.md

Pe 24 septembrie, a fost prezentat cel de-al treilea Raport al Guvernului cu privire la realizarea priorităţilor privind Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului în Moldova.

 

Evenimentul a avut loc în satul Calfa, raionul Anenii-Noi, în prezenţa Prim-ministrului Iurie Leancă, Coordonatorului Rezident ONU în Republica Moldova, Nicola Harrington-Buhay, reprezentanţilor corpului diplomatic acreditat în ţara noastră, a relatat Biroul comunicare şi relaţii cu presa al Executivului.

Satul Calfa nu a fost ales întămplător pentru prezentarea Raportului ODM şi ale rezultatelor consultărilor privind agenda de dezvoltare post-2015. Această localitate este un exemplu elocvent al proiectelor aplicate cu suportul partenerilor de dezvoltare în contextul realizării Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului.

În luarea sa de cuvânt, Premierul s-a referit la performanţele înregistrate în realizarea Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului, dar şi la problemele care mai există. Iurie Leancă a menţionat că angajamentele pe care şi le-a asumat R. Moldova în domeniul dezvoltării umane sunt actuale în continuare. Premierul a punctat câteva aspecte din experienţa ţării în realizarea Obiectivelor, cu un accent asupra combaterii sărăciei. Astfel, potrivit rezultatelor oficiale, ponderea populaţiei care trăieşte sub pragul naţional al sărăciei a scăzut de la 30,2% în 2006 la 16,6% în 2012.

“Vulnerabilitatea locuitorilor din mediul rural în faţa sărăciei rămâne încă foarte înaltă. Accentuarea decalajului de venituri între locuitorii din mediul rural şi cei din urban este una dintre cele mai îngrijorătoare tendinţe pe care le observăm în ultimul timp. Tocmai din acest motiv, o prioritate pe care şi-a stabilit-o Guvernul este crearea locurilor de muncă”, a declarat Iurie Leancă.

Premierul a precizat că, pentru atingerea acestui deziderat, Guvernul acţionează pe două direcţii strategice. În primul rând, continuă negocierile cu câteva mari companii străine care manifestă interes pentru a investi în Moldova şi există şanse foarte bune să fie atrase în viitorul apropiat 2-3 companii care vor oferi câteva mii de noi locuri de muncă. În al doilea rând, se întreprind măsuri pentru a îmbunătăţi condiţiile de activitate pentru IMM-uri.

La rândul său, Coordonatorul Rezident ONU în Moldova a menţionat că angajamentul Guvernului pentru realizarea Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului a fost unul remarcabil şi a apreciat faptul că aceste obiective au fost puse la baza priorităţilor şi programelor de guvernare în Republica Moldova. “Aici, în satul Calfa, vedem exemple concrete de cooperare eficientă şi realizare cu succes a obiectivelor propuse, prin îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă a oamenilor”, a spus Nicola Harrington-Buhay.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand