28 februarie 2024
Chisinau
Dialoguri

Gheorghe GANDRABUR: ”Salariatul din sfera securităţii se supune unor riscuri majore”

Loading
Dialoguri Gheorghe GANDRABUR: ”Salariatul din sfera securităţii se supune unor riscuri majore”
gandrabur

Foto: vocea.md

De Ziua Lucrătorilor din Organele Securităţii Statului, am fost în vizită la Sindicatul “Servicii Pază şi Detectivi” (SSPD). Fiind un sindicat mai tânăr, creat în 2011, acesta apără intersele salariaţilor din domeniu până când obţin dreptate. Cu 3329 de membri de sindicat şi 39 de organizaţii sindicale primare, SSPD se conduce de sloganul ”Totul pentru bunăstarea salariatului”. Mai multe aflaţi de la vicepreşedintele SSPD, Gheorghe Gandrabur.

 

”Necesitatea creării acestui sindicat a apărut odată cu dezvoltarea pieții serviciilor de pază și detectiv în țara noastră, când a parvenit și necesitatea de a apăra interesele sociale, economice și juridice ale angajaților din această sferă. Suntem un sindicat tânăr pe piață. Prima sarcină este sindicalizarea tuturor agențiilor de profil. La moment, am sindicalizat cea mai mare institutie, Întreprinderea de Stat Servicii Pază. În toate cele 33 de filiale sunt organizații sindicale primare. Acum purtăm tratative cu agențiile private. Până acum, am convins doar patru dintre ele să creeze organizații sindicale. Majoritatea fug de sindicat ca dragul de tămâie. Păcat că noi nu discutăm la direct cu salariații, dar cu conducerea, noi le trimitem scrisoare de intenție, dar ei refuză să ne răspundă, pentru că nu vor bătăi de cap. Sunt o grămadă de griji. În primul rând, negocierea și semnarea contractelor colective de muncă. Sindicatul nostru este omniprezent. Nu toate agențiile de pază oferă garanția recuperării prejudiciului 100%, în cazul în care gardianul este supus unui atac fizic”.

 

SSPD-2

Foto: vocea.md

 

 

”E clar și de ce refuză colaborarea cu noi. Pe de o parte, formând organizație sindicală primară, ai niște obligațiuni ca angajator, care sunt stipulate în contractul colectiv de muncă. Pe de altă parte, o problemă mare este lupta cu salariile în plic, dubla contabilitiate, economia tenebră. În agențiile particulare aceste practici sunt frecvente”.

 

Despre riscurile meseriei şi necesitatea armei de foc

 

”Salariatul din domeniul nostru se supune unor riscuri profesionale majore, deoarece pentru un gardian public, fie că este în pază fizică, cum se întâmplă la bănci sau la instituțiile de stat sau în grupe operative de intervenție, ieșirea sa la serviciu fără armă este imposibilă. Gardianul public este instruit la Academia de Poliție, unde se atestă profesional. De asemenea, în cadrul centrului de instruire organizăm formarea profesională continuă permanentă. Noi am reușit să obținem anumite beneficii pentru salariații din domeniul securității. În primul rând ei sunt stimulați din punct de vedere financiar. Aceștia primesc 10% adaos la salariu pentru portarmă, sunt asigurați de stat pentru cazuri de traumatism.

 

SSPD

Foto: vocea.md

 

 

Administrația agenției de pază acordă o indemnizație lucrătorului. Sindicatul, la rândul său îi oferă ajutor material, ca de exemplu de 1 iunie, 1 septembrie, copiilor care merg în clasa întâi. Organizăm spartachiade sub egida sindicatului în cooperare cu angajatorii. Oferim și bilete de tratament. Atunci când salariatul are o problemă, noi îi suntem alături.”

 

”Munca pe care o facem, nu este deloc romantică”

 

”Cele mai mari probleme se referă la majorarea salariilor. Mai sunt cazuri particulare de disponibilizări, salariații sunt indignați de anumite condiții. Se întâmplă să vină la noi liderii sindicali pentru a face modificări în contractele colective de muncă cu referință la atestarea locurilor de muncă în aspectul nocivității. Negocierile nu sunt ușoare, pentru că este greu să cedezi banul. Se mai întâmplă că salariații înțeleg greșit anumite date, atunci liderii sindicali se întâlnesc periodic cu angajații pentru a discuta problemele care îi dor”.

 

g_dialoguri

Salarii în plic, contabilitate dublă şi eschivarea de la plăţi, toate aceste sunt în floare la agenţiile de pază private

 

”Munca lor este una riscantă și necesită atenție maximă. De aceea încercăm să-i instruim continuu. De exemplu, în anul 2012, am avut 7 cazuri de atac asupra gardienilor. Din 100 de cazuri de intervenție, 98 se soldează cu succes, infractorii sunt prinși la fața locului. Am avut un caz la Anenii Noi, unde a fost atacat gardianul la o stație de pompare. Sunt cazuri de încăierare, unde gardianul este singur. Am avut un caz când acesta a fost dezarmat, dar până la urmă a reușit să prindă răufăcătorii. Desigur, majoritatea incidentelor se întâmplă în Chișinău, dar sunt și în raioane. Nu este deloc romantică munca pe care o facem”.

”Dat fiind faptul că suntem în plină sărbătoare, le doresc salariaților din domeniul seсurității, membrilor de sindicat, sănătate, nu doar azi, dar și în restul zilelor, salarii bune, un trai decent, să fim alături de cei dragi. Vreau ca împreună să ne creăm condiții mai bune de viață, de muncă. Le doresc lucruri firești!”

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand