
Foto: Federaţia Sindicală „Moldova-business-sind”
Federaţia Sindicală „Moldova-business-sind” şi Sindicatul Lucrătorilor din Comerţ, Alimentaţia Publică, Cooperaţia de Consum, Servicii, Restaurante şi Hoteluri din Republica Moldova („SindLUCAS”) au organizat, în perioada 21-24 august, la staţiunea balneară „Bucuria-Sind”, un seminar cu tema „Negocierea colectivă în economia informală şi sindicalizarea”.
Acesta este al doilea seminar care a avut loc cu sprijinul organizaţiei internaţionale „Streetnet”. La seminar au participat peste 30 de activişti ai organizaţiilor sindicale primare şi teritoriale. Temele principale au fost promovarea dialogului social bipartit, menținerea numărului de membri cotizanți, precum și atragerea de noi membri.
În cadrul atelierelor de lucru au avut loc dezbateri pe tema organizării dialogului social la nivel de întreprindere. La seminar a fos creată o atmosferă favorabilă pentru un dialog util şi un schimb de practici între reprezentaţii Federaţiei Sindicale „Moldova-business-sind” şi Sindicatul „SindLUCAS” în aşa domenii, cum sunt dialogul cu partenerii sociali. Întrebările participanților s-au axat, în special, pe nivelul veniturilor, soluţionarea conflictelor de muncă, metodele şi formele de recrutare de noi membri de sindicat.
![]() |
Calitatea de membru de sindicat nu trebuie să fie un risc pentru angajaţi |
Moderatorii seminarului, Natalia Suboci şi Valentina Mazur, au prezentat analize privind nivelul de dezvoltare a dialogului social în organizaţiile membre ale Federaţiei Sindicale „Moldova-business-sind” şi Sindicatului „SindLUCAS”. Alte teme puse în discutie au fost organizarea dialogului social la nivel national, precum şi metodele şi tehnicile de negociere a contractelor colective de muncă.
În cadrul seminarului au avut loc şi activităţi practice: elaborarea unui model al contractului colectiv de muncă, precum şi elaborarea şi realizarea planurilor de acţiune pentru promovarea dialogului social la nivel de unitate. O zi din cadrul seminarului a fost consacrată activităţilor de recrutare a membrilor de sindicat, în special, din comerţul stradal, sectorul informal, dar și dintre lucrătorii casnici.
Dorinţa de a fi membru de sindicat, spulberată de angajator
Participanţii la seminar şi-au exprimat părerea că liderii sindicali ar trebui să se preocupe de felul în care sunt trataţi angajaţii de la întreprinderile mici şi mijlocii şi cum ar putea fi convinşi aceştia să devină membri sindicali. Pe de o parte, aceşti angajaţi sunt deseori supuşi unor presiuni de către angajatori, iar pe de altă parte, ei cunosc foarte puţine lucruri despre sindicate, posibilitatea de a crea şi de a activa în asemenea organizaţii, de a fi protejaţi de acestea.

Foto: Federaţia Sindicală „Moldova-business-sind”
Valentina Mazur a menţionat că, la multe întreprinderi, angajaţilor le sunt create obstacole atunci când vor să devină membri de sindicat şi să se implice în apărarea drepturilor şi intereselor proprii la locul de muncă şi în societate. ”În mod direct sau indirect, o mare parte dintre conducătorii întreprinderilor le interzic angajaţilor să facă parte dintr-un sindicat. Uneori acest lucru se discută deschis în momentul angajării la serviciu sau, puţin mai târziu, când angajaţii îşi exprimă dorinţa de a deveni membri de sindicat. Acest lucru se observă, îndeosebi, la întreprinderile mari, unde administraţia operază cu salarii atractive, cu condiţii bune de muncă. În favoarea lor este şi rata înaltă a şomajului şi lipsa alternativelor de angajare”, a constatat Valentina Mazur.
În cadrul unei întâlniri cu participanţii la seminar, preşedintele Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova, Oleg Budza, a îndemnat liderii de sindicat să participe mai activ la acţiunile de combatere a muncii la negru.
Natalia Suboci,
preşedintele Federaţiei Sindicale „Moldova-business-sind”