4 martie 2024
Chisinau
Cultura

Cernăuţi, mica Vienă din nordul Bucovinei

Loading
Cultura Cernăuţi, mica Vienă din nordul Bucovinei
cernauti

Foto: Corina Morozan

Un grup de tineri moldo­veni a participat recent la o expoziţie inedită, dedi­cată centrului istoric al oraşului Cernăuţi. Timp de două săptămâni, 24 de participanţi din cinci ţări au descoperit Cernăuţiul de azi prin prisma unor cărţi poştale de arhivă.

 

Evenimentul cu genericul “Snapshots of history” a întrunit participanţi din Ucraina, Repu­blica Moldova, Italia, Slovacia şi Lituania. Programul a presupus fotografierea oraşului Cernăuţi şi anume a celor mai importante clădiri, străzi sau locuri istorice. Fiecare grup avea sarcina de a face poze noi, având ca bază fo­tografii ale oraşului de altădată.

În cadrul proiectului, tinerii au avut posibilitatea să viziteze ora­şul, inclusiv cele mai importante clădiri. Participanţii au vizitat Universitatea din Cernăuţi, care în prezent se află în patrimoniul UNESCO, ca fiind una dintre cele mai vechi universităţi, pre­cum şi sinagoga, cimitirul evre­iesc, Teatrul Naţional, Asociaţia Românească “Mihai Eminescu”, Muzeul de Etnografie.

 

Proiectele de voluntariat – un prim pas în carieră

 

În opinia participanţilor, pro­iectele internaţionale sunt un mijloc de comunicare cu volun­tari străini, dar şi o valoare adă­ugată în CV.

„La început, aveam o atitudine sceptică faţă de acest program, chiar mă gândeam să nu merg la Cernăuţi. Frumuseţea şi măreţia acestui oraş mi-au schimbat total percepţia şi am început şi eu să contribui la „închegarea” acestei expoziţii.

 

cernauti-2

Foto: Corina Morozan

 

Două săptămâni petrecute împreună cu cetăţeni din cinci ţări au fost foarte frumoase. Seri­le naţionale, plimbările prin oraş, jocurile de dimineaţă, toate au fost extraordinare. Venind aca­să, am înţeles că îmi este dor de cei cu care am petrecut timpul în Cernăuţi şi vreau să îi revăd cât mai curând”, a mărturisit Dumi­tru Statchevschi, unul dintre par­ticipanţi.

„Mi-am făcut mulţi prieteni. Toată călătoria în Cernăuţi a fost o adevărată aventură. Am luat cunoştinţă de tradiţiile ucraine­ne, de cultura lor, am aflat nume­roase istorii care îmi vor prinde bine în viaţă. Sunt sigur că acest proiect nu-l voi uita niciodată”, a menţionat Marius Kailius, parti­cipant din Lituania.

„O să-mi aduc aminte de acest proiect mult timp înainte. Am petrecut timpul frumos într-o ambianţă interculturală, cu oa­meni care m-au inspirat prin fe­lul lor de a fi şi care m-au ajutat să le cunosc ţara de unde provin. Scopul primar al acestui proiect a fost atins în totalitate şi mă bu­cur că am făcut parte din el”, mi-a mărturisit Marija Vorobjovaitė din Lituania.

„Nu ştiam de la început cu ce o să mă aleg din acest proiect. După două săptămâni, însă, am realizat că am câştigat experienţă şi m-a ajutat să mă cunosc mai bine pe mine însămi în diferite circumstanţe. Mixul de market­ing internaţional, ca să spun aşa, m-a ajutat să-mi îmbogăţesc en­gleza şi să aflu lucruri interesante despre cultura şi istoria ţărilor care au luat parte la eveniment”, a spus Michaela Janikova din Slovacia.

 

Filosofii de viaţă, adunate în timpul călătoriei

 

Pentru că proiectele interna­ţionale implică participanţi din diferite colţuri ale lumii, schim­bul intercultural este inevitabil. Fiecare dintre ei are în spate o poveste impresionantă, de la fie­care înveţi ceva nou, iar o vorbă la locul şi momentul potrivit nu are preţ. În asemenea circum­stanţe, cărţile nu-şi mai au rostul lor. De la Marina, o tânără de 18 ani din Moldova, toţi am învăţat că timpul ne mănâncă pe toţi şi din păcate nu este vegetarian.

 

hotin

Foto: Corina Morozan

 

În cadrul programului am avut posibilitatea să vizităm şi muzee naţionale. Unul dintre acestea a fost Muzeul Evreiesc, unde am aflat că istoria ne repre­zintă, iar cel mai scump lucru pe lume sunt amintirile. Am reţinut, îndeosebi, o învăţătură spusă de un rabin: „Cică trenul a fost in­ventat pentru a ţine minte că fi­ecare secundă contează, maşina de dactilografiat – pentru a şti că fiecare cuvânt are preţul său, iar telefonul a fost creat pentru a ne reaminti că suntem auziţi la celă­lalt capăt al pământului”.

Etapa finală a constituit-o o expoziţie foto organizată la gale­ria municipală. La eveniment au fost prezenţi organizatorii pro­iectului, participanţii, precum şi reprezentanţi ai autorităţilor lo­cale.

Participanţii la proiect au avut ocazia de a discuta cu vicepri­marul oraşului Cernăuţi, Petru Rotari, originar din raionul Un­gheni, RM.

Voluntarii şi-au exprimat ad­miraţia şi recunoştinţa autori­tăţilor oraşului Cernăuţi pentru ospitalitatea de care au dat dova­dă. Totodată, Petru Rotari a sub­liniat importanţa proiectului şi i-a invitat pe participanţi să vină la Cernăuţi şi la anul.

 

Călătorie în timp la cetăţile Hotin şi Cameniţa

 

Un eveniment memorabil a fost posibilitatea de a vizita ce­tăţile Hotin şi Cameniţa (Kame­neţ-Podolsk), locuri istorice, la care ucrainenii ţin foarte mult. De la tarabele din preajmă am avut ocazia să procurăm suvenire şi bijuterii confecţionate de meş­teri populari ucraineni.

„Asemenea excursii reprezin­tă, în primul rând, comunicare. Participanţii se întorc în timp şi învaţă multe lucruri noi, iar da­torită faptului că sunt din ţări diferite, ei au posibilitatea să-si îmbogăţească cunoştinţele”, a menţionat Oxana Dyomina, una dintre organizatoarele evenimen­tului din Ucraina.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand