9 decembrie 2023
Chisinau
Vocea copiilor

Drumul pâinii: de la bobul de grâu la pâinea noastră cea de toate zilele

Loading
Vocea copiilor Drumul pâinii: de la bobul de grâu la pâinea noastră cea de toate zilele
piniea

Poză simbol

Pâinea a fost de multe ori (şi încă este!) singurul aliment al omului. Alături de apă, vin şi de miere, pâinea a ocupat un loc de cinste pe masa dacului ori a romanului. Dicţionarul de faţă care a fost prezentat recent în cadrul programului intercultural pentru educaţie „Învăţând să trăim împreună, cuprinde expresii ce denotă felul nostru de a fi, specificul nostru ca romani.

 

Expresiile sunt născute din stări şi sentimente păstrate şi transmise prin firea noastra au­tentică, nealterată, chiar dacă am fost de atâtea ori supuşi influen­ţelor de orice natură.

Titlul ,,Drumul pâinii: de la bobul de grâu la pâinea noastră cea de toate zilele’’ exprimă un gest dăruit, plin, dulce. Titlul cu­prinde binecunoscuta sintagmă ce apare în Sfânta Rugăciune, Tatăl nostru, şi simbolizează credinţa, nevoia şi respectul pen­tru pâine. De mici copii, am fost învătaţi că pâinea nu se aruncă, nu se risipeşte, nu se batjocoreşte. Painea este sfinţenie. Nu intam­plator, painea insoteste omul pretutindeni, in marile sale mo­mente din viaţă. Painea înseamnă zămislire, vieţuire şi trecere.

Acest dicţionar este destinat să ajute educatorii şi tinerii care lucrează cu copiii şi adolescenţii, cum a avut să ne menţioneze Lu­creţia Baluţa, coordonatorul pro­iectului, dar şi utilizatorul concret în clasă, dna prof. Rodica Hagiu, de la Şcoala nr. 110 “George To­parceanu”, Bucuresti, dicţionarul s-a născut dintr-o necesitate, din nevoia de a cunoaşte, din dorinţa de a şti, de a afla, de a studia. S-a născut prin efortul colectiv al de­votaţilor catedrei, prin imagina­ţia şi talentul unor elevi, mici şi mari… Dicţionarul a fost tradus în limba engleză, cu răbdare…”cu o paine caldă”, cum a spus unul din traducători, Kiss Octavian Alexandru. Dicţionarul acope­ră un gol, este o bucată de paine oferită celui înfometat de dorinţa de a şti mai mult.

 

Lucreţia Baluţa

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand