11 decembrie 2023
Chisinau
Без рубрики

Vrem să trăim bine!

Loading
Без рубрики Vrem să trăim bine!
ci

Foto: vocea.md

Sindicatele sunt concepute în prezent de către oamenii de rând ca o forţă în stare să le ape­re drepturile şi interesele la locul de muncă. Angajaţii nu pun la îndoială capacitatea orga­nizaţiilor sindicale de a exercita această funcţie. Ei constată însă că aceste organizaţii sunt prezente în prea puţine structuri din sectorul privat, dar şi din cel bugetar. Întrebaţi despre avantajele oferite de calitatea de membru, cei care fac parte din organizaţii sindicale sunt convinşi că vor să rămână şi în continuare. Cei care nu sunt, şi-ar dori să devină. Salariaţii consideră că astfel se simt protejaţi, iar atunci când le sunt lezate drepturile, nu sunt nevo­iţi să intre în conflict cu angajatorii. Visul oamenilor e să muncească şi să trăiască bine.

 

Eduard Noroc
 
Eduard Noroc

poliţist, or. Glodeni
 

Sunt mulţumit de lucrul sindicatelor

„Sindicatele sunt o organizaţie necesară, activează în direcţia apărării drepturilor angajaţilor. Am devenit membru de sindicat acum un an şi jumătate. E cert că dacă vor conducătorii să le aplice vreo pedeapsă an­gajaţilor, ştiind că există organizaţie sindicală, consultă mai întâi legisla­ţia. În cazul membrilor, deciziile de acest fel se iau cu acordul liderului sindical. Eu cred că pe măsură ce vor adera mai mulţi salariaţi la sindi­cate, puterea lor va fi şi mai mare. Personal sunt mulţumit de felul cum lucrează organizaţia din care fac parte. Sunt gestionaţi corect banii care se adună din cotizaţii. Toţi suntem informaţi despre sumele acumulate şi întrebaţi cum să fie folosite.”
Maria Pasat
 
Maria Pasat

angajată, or. Donduşeni
 

Mai multă informare despre activitatea sindicatelor

„Am o problemă legată de serviciu. Sunt într-un litigiu de muncă cu angajatorul care m-a concediat. Cunosc un caz, când o colegă de a mea s-a confruntat cu o problemă similară. Ea s-a adresat la sindicat şi a be­neficiat de protecţie. A mers chiar în judecată şi a avut câştig de cauză. În cazul meu sper să se rezolve mai simplu, dar dacă nu va fi aşa, o să apelez şi eu la sindicate. Eu am activat în organizaţii sindicale. Acum activitatea acestora e mai puţin cunoscută, dar pe vremuri toţi ştiau că se apără drepturile angajaţilor, ai membrilor. Mi-ar plăcea să existe mai multă informare despre activitatea sindicatelor. Cred că ar trebui să con­tribuie la aceea ca tineretul să fie educat altfel, să fie mai disciplinat, mai responsabil. Le urez sindicaliştilor succese şi mai multe realizări în favoarea membrilor săi.”
Nina Cozma
 
Nina Cozma

contabilă, or. Ungheni
 

Oamenii nu se implică îndeajuns

„Sindicatele se străduiesc să facă ceva bun, dar tineretul nu are niciun interes faţă de această or­ganizaţie. Aşteaptă totul pe de-a gata – bani mulţi cu muncă puţină. Chiar dacă sindicatele au pârghii pentru a apăra drepturile şi intere­sele oamenilor, Guvernul şi patronatul ar trebui să îndeplinească mai multe din cerinţele care le sunt înaintate. În prezent, în cazul muncii private, patronii nu prea respectă drepturile angajaţilor. Şi oamenii nu se implică îndeajuns. Înţeleg că sindicatul e de folos atunci când ajung în situaţii complicate. Le urez sindicaliştilor succes şi să câştige cât mai multă încredere din partea oamenilor.”
Diana Danii
 
Diana Danii

studentă, or. Bălţi
 

Problemele le rezolvă sindicatul

„Sunt membră a organizaţiei sin­dicale de la facultate . Dacă am vreo problemă, merg la sindicat. După absolvire, când voi merge să mă angajez la muncă, dacă va fi posibil, tot voi fi membru de sindicat. Pe lângă faptul că îţi apără interesele, ştiu că membrilor le sunt acordate foi de odihnă cu reduceri, diferite ajutoare.”
Galina Popov
 
Galina Popov

lucrător social,

s. Iabloana, r. Glodeni
 

Nouă ni se respectă drepturile

„Sunt mul­ţumită de activitatea organizaţiei sindicale din domeniul în care lucrez. Avem şi privilegii, suntem apăraţi, avem drepturi. Eu am şi beneficii fiind membru de sindicat. Mi se oferă foi de odihnă gratuite, ajutor material la concediu, la sărbători mi se acordă cadouri. Lucrătorii se simt în centrul atenţiei. Nouă ni se respectă drepturile. Am lucrat şi în alte organizaţii şi se întâmpla să se facă şi nedreptăţi. Acum, dacă apare vreo problemă, în afară de conducător mai există şi altă persoană de care ştii că vei fi înţeles, ascultat. Aş vrea să le urez sindicaliştilor succes în lucru, să fie receptivi la nevoile oamenilor, să dea dovadă de optimism.”
 Ion Zaporojan
 
Ion Zaporojan

pensionar, or. Glodeni
 

Să fie, cel puţin, ca pe vremuri

„Pe vremuri, sindicatele activau din plin în toate domeniile. Erau o forţă care apăra, în primul rând, interesele muncitorilor, aveau grijă de oameni. Acum, se pune accent mai mult pe negocierile cu guvernarea. Câte ceva se mai miş­că, dar nu destul. Cred că, în prezent, sindicatele ar trebui să lucre­ze mai mult în direcţia asigurării tinerilor cu locuri de muncă. Este necesar să fie stimulaţi tinerii şi minţile cele mai luminate, ca să nu plece peste hotare, pentru că ţara noastră rămâne numai cu buneii şi nepoţii. Am auzit că, în ultimul timp, sindicatele din învăţământ lucrează mai activ. Un director de şcoală nici nu poate să emită vreun ordin cu privire la desfacerea contractului individual de muncă fără a fi semnat de reprezentantul sindicatelor. În general, în toate ramu­rile trebuie să se muncească mai mult, să se implice sindicatele ca pe vremuri, să apere interesele angajaţilor la orice nivel. Le urez să se dezvolte şi să fie cel puţin cum au fost.”
Iurie Sosu,
 
Iurie Şoşu

taximetrist,

s. Cobani, r. Glodeni
 

Aş vrea să fiu membru de sindicat

„Sindicatele trebuie să lucreze. Dacă o vor face, va fi bine de trăit în ţara noastră. Ele au destule pârghii pentru a rezolva problemele exis¬tente. Toate preocupările oamenilor le poate soluţiona, mai ales, pe cele legate de locurile de muncă. Acum totul depinde de salariu. Oamenii nu sunt salarizaţi corespunzător muncii depuse, nu au locuri de muncă. Şi dacă le au, se simt înjosiţi. Noi vrem să trăim bine, că suntem oameni. Dacă ar exista o organizaţie sindicală în sistemul în care lucrez, aş prefe¬ra să fiu membru. Era bine atunci când sindicatele erau foarte active. Se ofereau şi foi de odihnă, se organizau tot felul de manifestaţii culturale. Le urez succes în activitate şi ca toate legile să fie îndeplinite în favoarea oamenilor. Ar fi bine dacă ar exercita un control permanent al respec-tării legilor în organizaţiile de stat şi private şi s-ar scoate la iveală tot ce nu se face după lege.”
Larisa Sapojnicov
 
Larisa Sapojnicov

angajată, or. Bălţi
 

Noi o să-i susţinem pe sindicalişti

„E mai uşor de lucrat într-o întreprindere unde există organizaţie sin­dicală. Am rude, prieteni care sunt angajaţi prin unităţie economice fără sindicat şi acolo se mai încalcă drepturile salariaţilor. Cu toate acestea, cred că sindicatele ar trebui să depună mai multe eforturi. Eu sunt mem­bră de sindicat din 1981 şi nu am de gând să renunţ la această calitate. E convenabil, ne apără, avem unele beneficii, copiii se pot duce la tabără, maturii – la odihnă la mare. De Ziua profesională a lucrătorilor din indus­tria uşoară, sindicatul organizează diferite acţiuni, ne acordă ajutoare. Şi cu ocazia celor mai mari sărbători primim cadouri. Noi când avem vreo problemă la serviciu, mergem la lucrătorul sindical şi el le rezolvă împre­ună cu administraţia. Le urez sindicaliştilor să lucreze, să fie de partea oamenilor, iar noi o să-i susţinem.”

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand