Vremuri noi, probleme vechi la căile ferate

Natalia Hadârcă
Vocea Poporului, 03.01.2018

   

sindicate-feroviar

 

Întreprinderea „Calea Ferată a Moldo­vei” a trecut printr-o perioadă extrem de grea din punct de vedere finan­ciar. Salariații speră ca situația să se îmbunătățească și ca ei să aibă salariile la timp. Aceasta și alte doleanțe au fost enunțate în cadrul Plenarei VI  a Con­siliului Federației Sindicale a Ferovia­rilor din Republica Moldova, care s-a desfășurat, recent, în incinta Institutului Muncii al CNSM.

 

Ion Zaporojan, președintele Federației Sindicale a Feroviarilor din Moldova, a menționat faptul că, din perioada în care își cereau drepturile prin greve și până în prezent, situația salariaților nu s-a schimbat prea mult.

„Am înaintat mai multe cerințe conducerii întreprinderii, am adresat apeluri către gu­vern să ne susțină. S-a făcut o mică schim­bare, însă doar în luna august, în preajma Zilei feroviarilor. Restanțele la salariu nu au mai fost pe deplin lichidate, nivelul de trai al feroviarilor rămânând scăzut. Speranța moa­re însă ultima”, a declarat Ion Zaporojan.

Pe de altă parte, Iurie Topală, director la Întreprinderea de Stat „Calea Ferată din Moldova”, a vorbit despre un viitor luminos.

„Calea ferată a Moldovei a trecut printr-o perioadă 

extrem de grea. Nici nu pot să spun toate problemele pe care le-am avut timp de doi ani, de când am venit la conducerea întreprinderii. Acum însă lucrurile merg spre bine. De exemplu, de la trei milioane 600 de mii de tone în anul 2016, cantitatea mărfu­rilor transportate de calea ferată, am avut aproape cinci milioane de tone în 2017. Este o creștere de 25 la sută”, a menționat direc­torul de la „Calea Ferată”.

El a mai afirmat că există potențial pentru o creștere de până la 50%. „Anul 2017 a fost un an mai bun decât 2016, dar sperăm ca în 2018 să scăpăm de mai multe probleme, ca să ne putem gândi la majorarea salariilor”, a promis Iurie Topală, afirmând că perioada dificilă a fost depășită datorită indicilor de transportare a mărfii.

La plenară s-a vorbit și despre realizări­le Federației Sindicale a Feroviarilor, care se implică în soluționarea diverselor probleme ale salariaților. Printre realizările anului 2017, menționate de liderul sindical, a fost sem­narea contractului colectiv de muncă pentru perioada 2016-2020. Noul document inclu­de toate garanțiile și facilitățile tradiționale ale salariaților din acest sector, dar au fost incluse și clauze noi. A fost creată o comisie de conciliere, din care fac parte reprezentanți din administrație și sindicaliști. Datorită acesteia, a fost lansat dialogul social, pen­tru a depăși problema salariilor restante, cea mai stringentă problemă a feroviarilor. De asemenea, această comisie discută despre conflictele de muncă și găsește soluții pen­tru aplanarea acestora.

„Vocea poporului” a mai relatat despre acțiunile sindicaliștilor de la CFM. Angajaţii căilor ferate au desfăşurat, în luna martie anul curent, un marş de protest, de la Gara din capitală până la sediul Guvernului. Ei au cerut să le fie achitate salariile restante, cu o vechime de peste patru luni, dar şi majora­rea lefurilor.

În numele celor aproape 10 mii de fero­viari, la marş au participat în jur de 1200 de persoane. În spirit solidar, lor li s-au alăturat şi reprezentanţi ai CNSM, dar şi ai sindica­telor de ramură. Din păcate, însă, de atunci lucrurile s-au schimbat prea puțin în dome­niu.

 

Versiunea completă a articolului este disponibilă doar pentru abonații ziarului "Vocea poporului"!
Abonamentul poate fi perfectat în cadrul redacției ziarului: str. 31 august 1989, 129, etajul IV, mun. Chisinau, MD-2012, tel:. 373 (22) 23 40 93, tel / fax:. 373 (22) 23 41 96, precum și la întreprinderile: Posta Moldovei SA, Moldpresa SA, Pressinform-Curier. Detalii aici.