23 octombrie 2020
Chisinau
Fără categorie

Vlad Canţîr, preşedintele Federaţiei „Sindasp”: „Cel mai important este să fie găsit elementul de fortificare a sindicalismului”

Loading
Fără categorie Vlad Canţîr, preşedintele Federaţiei „Sindasp”: „Cel mai important este să fie găsit elementul de fortificare a sindicalismului”
Vlad Canţîr, preşedintele Federaţiei „Sindasp”: „Cel mai important este să fie găsit elementul de fortificare a sindicalismului”

cantir

 

Important e să facem ca membrii de rând să înţeleagă pe ce ar trebui să punem accentul în sens de valori autentice, de protecţie socială şi drepturi, de condiţii de muncă normale. Însă, totul necesită a fi realizat prin dia­log. Problema noastră cea mai mare este dialogul social de orice nivel. Şi e foarte bine atunci când se reuşeşte să se facă o convenţie sau un text de acord bilateral care să fie în favoarea angajaţilor.

 

Acum e foarte greu să realizezi acest lucru din cauza dificultăţilor financiare, care nu pot fi acoperite. Noi pu­tem vorbi despre salarii şi muncă decentă mult şi bine, dar nu în astfel de condiţii. E, întradevăr, austeritate bu­getară şi pe acest fundal nu putem să construim nişte piramide sănătoase, fiindcă se vor risipi.

E foarte important ca oamenii să înţeleagă nişte rea­lităţi. Mai esenţial e că problemele sunt de durată şi par a fi interminabile chinurile şi eforturile de a face mai bine şi mai bine în ţară.

În prezent, pe undeva, se face sesizabilă o formă de atac, fie el şi indirect, asupra sin­dicatului. Şi faptul că scade numărul de sindicalişti este simptomatic. Prima problemă în acest context este a liderilor de sindicat, după care vine calitatea de parteneri sociali în negocieri. Or, aceste lucruri marchează ulterioarele contururi ale unor salarizări, condiţii şi relaţii de muncă normale.

Aspectul psihologic în cadrul relaţiilor de muncă e o problemă mare acum, forma aceas­ta de tensiune în care se află oamenii, instabilitate, nesiguranţă în ziua de mâine. Şi aici sindicatul ar trebui să aducă claritate, un fel de linişte, de pace, care  ar trebuie să fie fa­vorabilă tuturor.

Este îngrijorător faptul că 

mor oamenii la 40-50 de ani şi, cu toate acestea, a fost majo­rată vârsta de pensionare. Poate că economic este justificat acest lucru. Poate că, în com­paraţie cu ţările europene, ar fi logic de făcut acest pas şi în ţara noastră, dar pare alogic că s-a majorat la 63 de ani vârsta de pensionare, de vreme ce mulţi nu ajung nici la 50.

Cel mai important este să fie găsit elementul de fortificare a sindicatului din ţara noastră pe orice branşă, ramură. În orice pornire, fiecare trebuie să se regăsească pe el însuşi ca şi calitate, lider, element de fortificare a mişcării sindicale. Sindicatul necesită să fie „elegan­tizat” ca, după aceasta, să fie transmise formele de graţie, şi de calitate, şi de performanţă prin dialog social şi partenerilor sociali, pentru a fortifica societatea din ţara noastră.

 

  
La același subiect
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com