29 martie 2024
Chisinau
Social

„Violența domestică este problema tuturor”

Loading
Social „Violența domestică este problema tuturor”
„Violența domestică este problema tuturor”
stop-violenta

Foto: huffpost.com

 

Statisticile arată că 63% dintre femeile din Moldova au trecut cel puțin printr-o formă a violenței din partea partenerilor lor. 25% dintre femeile adulte au fost supuse violenţei fizice cel puţin o dată în viaţă şi mai mult de 10% au fost abuzate sexual. (BNS, 2011).

 

Violența împotriva femeilor, inclusiv violența domestică, este una dintre cele mai se­rioase forme de încălcări ale drepturilor omului, bazate pe diferenţa între sexe. Deşi există o îmbunătăţire a legislaţiei, a politicilor şi practicilor, ea apa-

re în toate statele membre ale Consiliului Europei, la toate ni­velurile societăţii.

De cele mai dese ori, aceste cazuri nu sunt raportate. De teamă sau de rușine, femei­le continuă să îndure și nu se plâng organelor de resort me­nite să le protejeze.

Credeți că violența domes­tică este o problemă privată? Ce măsuri s-ar impune pentru a respecta și proteja femeia? – sunt întrebările la care am în­cercat să aflăm un răspuns în cadrul unui sondaj de opinie.

 

Carolina Rusu,

23 de ani, jurnalistă:

 

„Violența din familie în nici un caz nu trebuie să fie tăinui­tă. S-ar părea că e ceva privat, dar, odată ascunsă, poate duce la urmări grave. În primul rând pentru copii, care văd și cresc în mijlocul violenței, și în al doilea rând, pentru femeie. De cele mai dese ori, aceasta tăinuiește ce se întâmplă în familie, cre­zând că este ceva privat, ceea ce nu este adevărat. Odată decla­rate aceste violențe, ele trebuie înlăturate”.

 

 

Rodica Bahnă,

30 de ani, contabilă la o companie de asigurări:

 

bahna

 

„Violența domestică este problema tuturor, a societății, în ansamblu. De ce nu se plân­ge femeia? Pentru că nu are în­credere în autoritățile statului, în justiție, care să o protejeze. Bine, s-ar plânge, și dacă nu se rezolvă nimic? Soțul se întoar­ce acasă și o umilește mai rău decât a fost anterior, inclusiv pentru faptul că s-a plâns. De aceea, ca să nu fie mai rău, ea deja rabdă și trăiește cu gândul că poate va fi și bine. Dacă acel bărbat ar fi pedepsit, astfel în­cât să înțeleagă și să se corec­teze, ar fi una din soluțiile de stârpire a acestui flagel”.

 

Iulia Ochincă,

67 de ani, pensionară:

 

„Dacă vom tăcea, violența nu va dispărea, ba din contra, va fi și mai pronunțată”.

 

Eduard Gorn,

35 de ani, muncitor:

 

gorn

 

„Violența din familie nu este doar problema familiei, dar a societății în ansamblu.”

 

Vladimir Armașu,

54 de ani, angajat la o firmă de mobilă

 

„Este inadmisibil ca violența domestică să rămână doar pro­blema familiei. Autoritățile cu pârghii pentru protejarea drep­turilor omului au menirea, chiar obligația să intervină”.

 

Acest material este realizat de publicația „Vocea Poporului”, cu sprijinul financiar al UN Women în Moldova (Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitate de Gen și Abilitarea Femeilor).

Viziunile exprimate ]n articol sunt cele ale autorilor și nu reprezintă în mod neapărat viziunile partajate de UN Women sau ONU, în general.

Materialul poate fi utilizat gratuit pentru scopuri necomerciale, cu înștiințarea cuvenită a UN Women.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand