16 septembrie 2019
Chisinau
Fără categorie

Venitul minim garantat, un nou tip de asistenţă socială a populaţiei

Loading
Fără categorie Venitul minim garantat, un nou tip de asistenţă socială a populaţiei
Venitul minim garantat, un nou tip de asistenţă socială a populaţiei

vinzator-piata

 

Aflu, prin intermediul Business Insider, că Fin­landa vrea să înlocuiască toate ajutoarele sociale cu un nou tip de asisten­ţă socială, venitul minim garantat, neimpozabil, în valoare de 800 de euro pe lună. Respectiva sumă de bani ar urma s-o primeas­că orice cetăţean, indife­rent dacă obţine sau nu alte venituri. Măsura ar urma sa fie pusă în practi­că din 2017.

 

Un sondaj recent a arătat că propunerea se bucură de un imens sprijin din partea popu­laţiei acestei ţări. Astfel, 69 la sută dintre finlandezi, fiind de acord cu acest plan, conside­ră că aceasta ar ajuta Finlanda să-şi simplifice în mod radical sistemul de beneficii sociale, acoperind şomajul, ajutorul de locuinţă, bursele de studii sau concediul parental. De pildă, premierul finlandez, Juha Sipi­la, a declarat că venitul minim înseamnă simplificarea siste­mului de asigurări sociale

Deşi scopul măsurii este acela de a determina oamenii fără un loc de muncă să accepte şi slujbe temporare, criticii acestui plan susţin că, în realitate, un astfel de program nu va duce decât la creşterea şomajului.

Totuşi, Guvernul speră să ajungă la o protecţie sociala mai puţin costisitoare pentru stat, care ar elimina temerea pier­derii unui anumit ajutor dacă o persoană acceptă un loc de mun­că. În prezent, mulţi şomeri din Finlanda ar câştiga mai puţin dacă ar accepta slujbe …

 

Versiunea completă a articolului este disponibilă doar pentru abonații ziarului „Vocea Poporului”!
Abonamentul poate fi perfectat în cadrul redacției ziarului: str. 31 august 1989, 129, etajul IV, mun. Chisinau, MD-2012, tel:. 373 (22) 23 40 93, tel / fax:. 373 (22) 23 41 96, precum și la întreprinderile: Posta Moldovei SA, Moldpress SA, Pressinform-Curier. Detalii aici.
  
La același subiect
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com