23 octombrie 2020
Chisinau
Fără categorie

Uniunea Europeană intenționează să-și schimbe strategia de comunicare în R. Moldova

Loading
Fără categorie Uniunea Europeană intenționează să-și schimbe strategia de comunicare în R. Moldova
Uniunea Europeană intenționează să-și schimbe strategia de comunicare în R. Moldova
moldova-ue

Foto: point.md

 

Cele mai recente sondaje din Re­publica Moldova arată că percepția față de Uniunea Europeană este în declin, iar mesajele UE sunt bruia­te, inclusiv de propaganda rusă, co­roborată cu acțiunile guvernării de la Chișinău. Pentru a stabili exact cauza ineficienței mesajelor europe­ne în statele din Parteneriatul Estic, UE a lansat un proiect care prevede realizarea mai multor cercetări pri­vind discursurile europene în aceste state, care vor fi efectuate de experți străini.

 

Difuzarea mesajelor și discursului nor­mativ al UE este o sarcină a Delegației UE în fiecare dintre țările Parteneriatului Estic, inclusiv în Republica Moldova, pentru că anume prin discursuri sistematice și coe­rente pot fi apropiați cetățenii, ca și elitele politice și economice din Moldova, de ac­ceptarea modelului european de guvernare, a narativului civilizațional al UE.

„Această strategie sau program este de a sprijini un rol mai influent al comunică­rii pozitive din partea Uniunii Europene în Republica Moldova. De a interveni în edu­carea cetăţenilor şi a elitelor şi de a înţelege cauzele unor schimbări de atitudine în ul­tima perioadă de timp a cetăţenilor faţă de cum comunică Uniunea Europeană”, a spus pentru „Vocea poporului” Igor Munteanu, directorul executiv al IDIS „Viitorul”.

El a adăugat că Parteneriatul Estic a fost un program dedicat ţărilor din Europa de Est din spaţiul post-sovietic, după anumi­te reuşite ale acestui proiect în faza iniţială din unele ţări, cum ar fi Republica Moldova, Georgia sau Ucraina. Acum, acest parteneri­at a intrat într-o neclaritate, iar societăţii ci­vile îi revine rolul de a constata ce nu a mers şi care sunt problemele nereuşite ale parte­neriatului estic şi pentru a veni cu anumite explicaţii conceptuale şi cu anumite propu­neri pe viitor, pentru a da un nou impuls parteneriatului estic.

„Scopul este de a face o analiză intelectu­ală cât mai detaliată, cât mai amănunţită a acelor politici de reformă, a acelor intenţii, dar, totodată, şi a aspectelor din societăţile statelor din parteneriatul vestic care până la urmă au dus la acele nereuşite ale partene­riatului estic”, ne-a spus analistul politic Ion Tăbârţă.

„Politicienii orientaţi pro-ruşi la noi nu cunosc astfel de noţiuni politice ca 

fairplay, care este preluat din tenis, în termeni en­glezi, vorbesc de corectitudinea jocului. Po­litica este un joc mare, unde nu întotdeauna câştigă cel care joacă corect”, este de părere şi analistul politic Ion Jigău.

Acest proiect lansat de UE își propune, potrivit directorului executiv al IDIS „Viito­rul”, să facă o evaluare strategică a eficienței acțiunilor Uniunii Europene în statele din Parteneriatul Estic, a diferenței dintre sco­purile propuse și realizările înregistrate și să ofere soluții privind discursurile sistema­tice și coerente care trebuie lansate pentru a apropia cetățenii și elitele politice și eco­nomice din Republica Moldova de modelul european de guvernare.

 

Mesajul sindicaliștilor

 

„În viziunea mea, după toate deplasă­rile în teritoriu, ar trebui lansate emisiuni, programe, articole pe înțelesul cetățenilor simpli, care sunt beneficiile UE, câte lucruri frumoase s-au făcut în Republica Moldova cu mijloacele financiare din fondurile euro­pene, pentru că cel mai des se vorbește de embargourile cu Rusia și nu despre drumu­rile renovate, grădinițele redeschise, școli reparate”, a spus, pentru  „Vocea poporu­lui”, Ana Moldovanu, specialist principal în Departamentul protecție social-economică a Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova.

 

  
La același subiect
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com