28 martie 2024
Chisinau
Без рубрики

Un trezorier informat, premisa unui salariu corect

Loading
Без рубрики Un trezorier informat, premisa unui salariu corect
Un trezorier informat, premisa unui salariu corect

 

 

sindasp

Foto: vocea.md

Recent, în incinta In­stitutului Muncii, s-a desfăşurat un seminar pentru trezorierii aso­ciaţiilor sindicale din cadrul Fe­deraţiei Sindicatelor angajaţilor din serviciile publice „SINDASP”. La eveniment au participat 27 de trezorieri din cele 42 de asociaţii sindicale ramurale şi teritoriale.

 

Prin aceasta acţiune, ne-a explicat Olga Paşinschi, contabil-şef al Federaţiei „SINDASP”, s-a ţintit iniţierea trezorieri-lor cu ultimele modificări ale legislaţiei țării care reglementează principiile evi­denţei contabile, ale Legii salarizării, ale Legii privind pensiile de asigurări socia­le. Or, un contabil, în mod neapărat, este obligat să cunoască conţinutul legilor, pentru a ţine o evidenţă contabilă adec­vată, a calcula corect salariile angajaţilor, pensiile lucrătorilor care-şi încheie cari­era de muncă. Totodată, mai precizează Olga Paşinschi, s-a urmărit scopul de a-i informa pe trezorieri vizavi de activitatea în ansamblu a Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova. Întrucât imagi­nea sindicatelor din ţară, în opinia dum­neaei, ar avea doar de câştigat în cazul în care membrii de sindicat din cele mai în­depărtate localităţi ale ţării vor cunoaşte cât mai mult despre acţiunile pe care le or­ganizează conducerea CNSM. Tocmai din acest considerent a fost invitată la semi­nar Maria Creminscaia, consultant prin­cipal–expert pe probleme financiare şi social-economice al CNSM. Ea a abordat multiple aspecte ale legislaţiei în vigoare ce ţin de segmentul financiar şi social–economic.

În afara de aceasta, Maria Creminsca­ia i-a informat pe participanţii la seminar despre intenţia guvernării de a modifica impozitul pe venit în sensul stabilirii unei cote unice, o măsură pe care CNSM o con­testă. Deoarece punerea în aplicare a aces­tei idei ar conduce la creşterea diferenţe­lor de venituri dintre angajaţii cu salarii mari şi lucrătorii cu lefuri mici. Or, poziţia sindicatelor din Moldova este ca cei cu venituri mari să plătească impozite, taxe mai mari în bugetul statului. Unde mai pui că, după cum s-a menţionat în cadrul seminarului, se preconizează majorarea contribuţiilor în fondurile de asigurare obligatorie de asistenţă medicală de la 4 la 4,5 la sută.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand