20 aprilie 2024
Chisinau
Social

Un lucrător de la o fermă a decedat după ce ar fi fost ciupit de o găină

Loading
Social Un lucrător de la o fermă a decedat după ce ar fi fost ciupit de o găină
Un lucrător de la o fermă a decedat după ce ar fi fost ciupit de o găină
fabrica-de-pasari

Foto: agrobiznes.md

 

Un bărbat din satul Hîrbovăţ, raionul Anenii Noi, a murit a treia zi după ce a fost ciupit de o găină. El era angajat la ferma avicolă din localitatea de baştină, iar incidentul s-a întâmplat în timp ce îngri­jea păsările. Familia victimei susţine că decesul a fost provocat de o infecţie transmisă de găină.

 

Potrivit Publika TV, pe 15 septembrie, medicul de familie din Hîrbovăţ i-a admi­nistrat bărbatului vaccinul împotriva teta­nosului şi i-a prescris tratament la domici­liu, pe care acesta din urmă nu l-a urmat. Peste două zile, starea lui s-a agravat.

Şefa Centrului de Sănătate Hîrbovăţ, Liuba Cimbir, spune că, atunci când s-a adresat pentru asistenţă medicală, băr­batul avea febră de 38,9 grade cu cefa­lee. Totodată, avea ochii vineţi, era palid la faţă, iar gâtul îi era umflat în regiunea plăgii. Pacientului în cauză i-a fost injectat amestec antipiretic şi medicul de familie i-a prescris antibiotice în formă injectabi­lă.

Peste câteva ore după aceasta, apro­ximativ pe la miezul nopţii, soţia sa l-a găsit fără suflare. Tatiana Ursu, nevasta bărbatului decedat, povesteşte că, de fie­care dată când îl întreba dacă îl doare locul unde a fost ciupit de pasăre, el răspundea afirmativ.

Medicul legist din raionul Anenii Noi a stabilit că bărbatul a murit în urma unui infarct miocardic, iar în opinia reprezen­tanţilor Inspecţiei Muncii, cazul nu poate fi calificat drept un accident de muncă.

Mai multe voci din localitate afirmă însă că angajaţii întreprinderii avicole se îm­bolnăvesc frecvent, din cauza că la unitate nu sunt respectate normele de securitate.

Acelaşi lucru afirmă şi Sergiu Brânză, un fost angajat al fabricii avicole, care este acum ţintuit într-un scaun cu rotile, după ce i-a fost amputat un picior mai sus de genunchi. El povesteşte că aparatul la care lucra nu avea fâşie de protecţie şi lui i-a alunecat piciorul, care i-a fost prins de agregat.

În consecinţă, angajatorul nu şi-a recu­noscut vina, iar fostul angajat a fost nevoit să bată timp de trei ani pragurile instan­ţelor de judecată. El a mai adăugat că re­prezentanţii administraţiei de la unitatea respectivă susţineau că s-ar fi rănit cu pre­meditare.

La rândul lor, administratorii fermei de păsări din satul Hîrbovăţ au refuzat să dis­cute cu echipa de filmare.

Reprezentanţii structurilor teritoriale ale sindicatelor au precizat pentru „Vocea poporului” că întreprinderea în cauză a fost privatizată cu ceva ani în urmă. Anterior, la unitate exista organizaţie sindicală, care a fost desfiinţată odată cu privatizarea, pe motiv că noul proprietar a disponibilizat toţi lucrătorii şi a angajat alţi oameni, în special, care nu locuiesc în Hîrbovăţ.

Deşi la un moment dat a existat o ini­ţiativă din partea lucrătorilor actuali de a reconstitui organizaţia sindicală de la această unitate, discuţiile nu s-au soldat cu vreun rezultat.

Şi reprezentanţii Inspectoratului Muncii al Sindicatelor au comunicat că, în ultimul timp, au existat unele plângeri din partea lucrătorilor de la ferma avicolă din Hîrbo­văţ privind condiţiile de muncă. Cei care s-au adresat au preferat însă anonimatul, iar în acest caz, inspectorii de muncă nu au vreun temei juridic pentru a efectua control la unitate şi a proteja drepturile şi interesele lucrătorilor.

 

În lipsa organizației sindicale, nu are cine să apere drepturile angajaților

 

Anterior, ziarul „Vocea poporului” a mai scris despre un accident în care un şofer de la ferma de păsări din Hîrbovăţ a decedat. Atunci, un angajat a fost aruncat de capa­cul de pe partea superioară a unei cisterne şi a căzut cu capul în jos pe asfalt de la o înălţime de aproximativ 4,5 metri.

Bărbatul de 63 de ani lucra pe un auto­vehicul care transporta hrană pentru pă­sări. În momentul accidentului, el urma să descarce hrana granulată ce fusese trans­portată într-o cisternă, ataşată la autove­hiculul pe care îl conducea şi care staţio­na în curtea fabricii. Lucrătorul depistase unele scurgeri de aer la capacul cisternei, iar când a încercat să înlăture defecţiunea, a fost aruncat în aer.

Nici atunci reprezentanţii Inspectora­tului Muncii al Sindicatelor nu au putut interveni pentru a intermedia crearea con­diţiilor minime de securitate şi sănătate în muncă, pe motiv că la unitate deja nu mai exista organizaţie sindicală.

Potrivit statisticilor, aproximativ 500 de oameni sunt traumatizaţi anual în urma accidentelor de muncă, iar 40 îşi pierd viaţa.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand