18 aprilie 2024
Chisinau
Без рубрики

Tranziţie de la o alimentaţie ieftină la una sănătoasă

Loading
Без рубрики Tranziţie de la o alimentaţie ieftină la una sănătoasă
Tranziţie de la o alimentaţie ieftină la una sănătoasă

alimentatie-publica-scoli

 

„Ce recomandă specialiştii de la Ministerul Sănătăţii pentru ali­mentaţia sănătoasă a copiilor şi adolescenţilor atât în cadrul şcolilor şi grădiniţelor, cât şi al familiilor. S-a discutat mult, dar schimbări nu se prea văd, nu se cunosc. De când ar urma să fie introduse acestea prin şcoli şi grădiniţe?

Cu respect, Valentina Mazureac, orașul Chişinău”

 

Recomandările pentru un regim ali­mentar sănătos şi activitate fizică în in­stituţiile de învăţământ din ţara noastră au fost elaborate de specialiştii de la Mi­nisterul Sănătăţii şi ar urma să fie apli­cate în şcoli şi grădiniţe, începând cu 1 septembrie 2016. Documentul indică produse alimentare ce sunt recomanda­te sau interzise în instituţiile de învăţă­mânt general, necesităţile nutriţionale ale copiilor în funcție de vârstă, precum şi un set de reţete culinare.

Scopul implementării acestor reco­mandări este de a îmbunătăţi starea de sănătate a copiilor şi adolescenţilor prin asigurarea unei alimentaţii echilibrate şi raţionale în şcoli şi grădiniţe.

Noile meniuri au fost elaborate, în premieră, pentru sezonul rece şi cel cald al anului. Acestea presupun o alimenta­ţie mai bogată în fructe şi legume, pro­movează consumul de apă potabilă fil­trată sau îmbuteliată şi prevede crearea unor posibilităţi de practicare a activită­ţii fizice în şcoli.

Meniurile includ în mod obligatoriu peşte de două ori pe săptămână, dar şi produse din făină integrală şi alimente dietetice pentru copiii cu afecţiuni di­gestive. Totodată, specialiştii au exclus din alimentaţie produsele din carne cu adaos de aditivi alimentari – mezeluri şi salamuri -, produsele culinare prăjite în grăsimi şi au redus cantitatea de pâine şi paste făinoase.

Actul normativ prevede și normele sanitare privind întreţinerea blocului alimentar sau modul de prelucrare a unor alimente precum: ouăle, carnea, peştele, lactatele, legumele, fructele etc.

Recomandările urmează să fie apli­cate de către responsabilii de finanţa­rea, procurarea şi furnizarea produselor alimentare către instituţiile de învăţă­mânt general. Totodată, de acest docu­ment trebuie să ţină cont şi autorităţile publice locale, personalul medical din şcoli, specialiştii centrelor teritoriale de sănătate publică, cadrele didactice, pre­cum şi personalul care lucrează în blo­curile alimentare din instituţiile pentru copii şi tineri.

Recomandările îi vor ajuta şi pe părinţi să înţeleagă şi să contribuie la crearea unor regimuri alimentare mai bune pentru copiii lor şi la stimularea acestora să facă activităţi fizice.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand