16 februarie 2019
Chisinau
Varia

Tradiții. Sfântul Vasile cel Mare

Loading
Varia Tradiții. Sfântul Vasile cel Mare
Tradiții. Sfântul Vasile cel Mare
manastireasuruceni.md

La 14 ianuarie, creştinii ortodocşi de rit vechi marchează sărbătoa­rea Sf. . Vasile din Cezarea Cappadociei, cunoscut sub numele Vasile cel Mare, este unul dintre cei mai importanţi pă­rinţi ai bisericii ortodoxe şi unul dintre cei mai mari teologi creş­tini. Sf. Vasile s-a născut în Pont în jurul anului 329.

Sf. Vasile a studiat la Cezarea, la Constantinopol şi Atena, remarcân­du-se încă de tânăr prin profunde cunoştinţe în filosofie, astronomie, geometrie, medicină şi retorică. Sub influenţa surorii sale Macrina, Vasile se apropie mai mult de biserică, iar episcopul Cezareii, Dianius, care îl aprecia deosebit de mult, îl încurajea­ză să accepte o slujbă bisericească.

În 370, Sf. Vasile este ales episcop al Cezareii. În această înaltă funcţie, el era totodată Mitropolit al Cappadociei şi Exarh al Pontului, autoritatea sa în­tinzându-se între Balcani, Mediterană, Marea Egee şi până la Eufrat. Scrierile sale au o mare importanţă teologică şi au fost traduse pe tot globul.

Sf. Vasile a murit în prima zi a anu­lui 379 şi în curând a fost canonizat. Conform tradiţiei, în ajun de Sf. Vasi­le, cetele de urători, mascaţi în Capra sau Pluguşorul, pornesc pe la casele oamenilor cu uratul. În dimineaţa de 14 ianuarie, copiii merg cu Semăna­tul sau Sorcova. Seminţele care cad în ogradă sau locuinţă simbolizează credinţa într-un an mai prosper şi o roadă bogată.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com