29 martie 2024
Chisinau
Без рубрики

Tinerii sindicaliști moldoveni, activi şi în România

Loading
Без рубрики Tinerii sindicaliști moldoveni, activi şi în România
Tinerii sindicaliști moldoveni, activi şi în România
tineri-sindicalisti

Foto: sindicate.md

Situaţia de pe piaţa mun­cii din Republica Moldova îi îngrijorează pe membrii Consiliului de Tineret din cadrul Confederaţiei Na­ţionale a Sindicatelor din Moldova.

 

În cadrul unui seminar cu genericul „Piaţa forţei de muncă. Șomajul tinerilor”, desfăşurat în orașul Slănic-Moldova din România, aceştia au abor­dat o serie de chestiuni le­gate de integrarea tinerilor în câmpul muncii, dar şi familiarizarea cu practicile în domeniul protecţiei so­cial-economice a tinerilor din România. Cei douăzeci de participanţi au discu­tat despre situaţia actuală a tinerilor din Republica Moldova, cerinţele de pe piaţa muncii, dar şi despre şomajul în rândul tinerilor.

„Ținând seama de faptul că tinerii sunt consideraţi forţa motrică de dezvol­tare a oricărei societăţi şi, totodată, constituie viito­rul acesteia, ar trebui să se bucure de atenţia tuturor actorilor sociali.

Astfel, este necesară ela­borarea, prin implicarea tuturor partenerilor soci­ali, a unor politici concrete de susţinere a tinerilor pe piaţa muncii”, a declarat, pentru „Vocea poporului”, preşedintele Consiliului de Tineret al CNSM, Stela Stratila-Sîrbu.

 

g_cnsm

Tineretul reprezintă pilonul de bază în dezvoltarea societăţii

 

În cadrul discuţiilor de la seminar, tinerii sindicalişti au propus ca în Republica Moldova să fie promovate şi dezvoltate parteneriate între Ministerul Educaţiei şi Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, da şi centrele de resurse pentru tineret.

„Tineretul reprezintă pilonul de bază în dezvoltarea societăţii, iar desfăşurarea oricărui seminar este bine­venită. În cadrul seminaru­lui, alături de colegii noştri din sindicate şi ghidaţi de experţi din România, am reuşit să aflăm foarte multe lucruri bune despre înca­drarea în câmpul muncii şi anume cum ne putem anga­ja fără să avem experienţă de muncă, ce profesii sunt mai solicitate şi care mai puţin. De asemenea, am discutat despre metodele de perfectare şi semnare a contractelor individuale de muncă, dar şi despre des­facerea acestora”, a spus Savela Starciuc, membru al Sindicatelor din cultură.

 

Tinerii – în centrul atenţiei

 

În calitate de experți au fost Mirabela Bujor şi Anca Niţă, consilieri prin­cipali în Departamentul dezvoltare durabilă şi ma­nagementul proiectelor din cadrul Consiliului Judeţean Bacău. Acestea i-au infor­mat pe participanţi despre un şir de aspecte legislative în domeniul protecţiei so­cial-economice a tinerilor din România şi au vorbit despre proiectele Comisiei Europene axate pe susţine­rea tinerilor, dar şi promo­varea lor.

Seminarul a fost orga­nizat în cadrul proiectului „Planificare, monitorizare şi evaluare pentru anii 2013-2015”, implementat de Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova şi Confederaţia Sindicate­lor Creştine din Olanda.

 

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand