Tinerii preferă să fie șomeri decât să muncească pe un salariu mic

Natalia Hadârcă
Vocea Poporului, 16.05.2018

   

vinsieu.ro

vinsieu.ro

 

Statistici îngrijorătoare pentru Re­publica Moldova au fost scoase în evidență de un studiu realizat de Organizația Internațională a Mun­cii. Potrivit acestuia, o treime din­tre tinerii din țara noastră nu sunt încadrați în instituții de învățământ și nu muncesc. Făcând o comparație cu țările vecine, am constatat că la noi este cel mai mare număr de șomeri tineri.

Dovada acestor afirmații o constituie datele prezentate mai jos. Astfel, dacă în Ucraina procentul este de 14,7, iar în Ro­mânia – 17,4, în Republica Moldova numă­rul tinerilor șomeri este cu 10 la sută mai mare, reprezentând 27,8 la sută. Totodată, în timp ce rata celor angajați în câmpul muncii în Republica Moldova constituie 47,2%, în România ajunge la 63,5%, iar în Ucraina este de circa 66%. În schimb, nu suntem codași la timpul petrecut la muncă, dar nici pe primul loc nu ajungem. Salariații din Republica Moldova lucrează mai mult decât cei din Belarus, adică în medie 37 de ore pe săptămână. Mai harnici sunt totuși angajații din România și Ucraina, unde se lucrează câte 39 de ore pe săptămână.

 

Vor să muncească în alt domeniu decât cel în care au studii

 

Însă nu toți moldovenii se limitează doar la un loc de muncă. O parte, care nici în ruptul capului nu dorește să plece peste hotare, lucrează peste program sau își mai iau un job.

Moldovenii au câștigat topul doar la capitolul 

procentului de populație care muncește mai mult de 48 de ore într-o săptămână, ponderea fiind de 6,7 la sută.

Oleg Budza, președintele Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, susține că datele studiului OIM nicidecum nu demonstrează că tinerii din țara noastră nu au dorință de a lucra, ci pur și simplu nu sunt locuri de muncă atractive pentru ei, care să le asigure existența și, în plus, nu sunt protejați pe piața muncii. De altfel, acesta este și unul din scopurile organizației sindicale de tineret care îi informează pe tinerii angajați despre drepturile pe care le au în calitate de salariați.

Faptul că tinerii nu doresc să muncească pentru salarii mizere îl denotă și rezultate­le altui studiu realizat de Magenta Consul­ting, potrivit căruia o treime dintre aceștia vor să muncească în alt domeniu decât cel în care au făcut studii. Motivul, în mare parte, este că, după absolvire, tinerii își dau seama că profesia lor nu le poate garan­ta un trai decent și preferă să muncească pentru un salariu mai mare, chiar dacă locul de muncă nu are nimic în comun cu studiile.

Rezultatele studiului arată că 38 la sută dintre tinerii care au făcut facultatea de pedagogie nu mai vor să fie profesori. Același răspuns l-au dat 18 la sută dintre absolvenții de la inginerie și câte 17% din­tre cei cu diplomă în agricultură și în limbi străine.

Elena Pogâlă, de exemplu, are 30 de ani și a învățat la facultatea de jurnalism. După absolvirea universității, și-a căutat un loc de muncă, dar, văzând că salariul de înce­pător îi acoperă doar banii pentru chirie, a hotărât să plece în Irlanda, unde lucrează la un market. Dorin, de 26 de ani, a făcut biologia, dar, după absolvire, s-a angajat la primăria din localitate, unde este specia­list în Direcția tineret și sport. Tânărul ne-a declarat că s-a angajat unde a fost un loc de muncă vacant, dar, între timp, și-a dat seama că biologia nu este vocația sa.

Mulți, însă, atunci când merg la stu­dii, doresc doar să aibă o facultate, fiind îndrumați de părinți sau rude și nu se gân­desc ce va fi cu viața lor după absolvire. Astfel de exemple pot fi date cu miile. În plus, instituțiile de învățământ superior sau școlile profesionale nu întotdeauna pregă­tesc tocmai specialiștii de care e mare ne­voie pe piața muncii.

Potrivit datelor Agenției Naționale pen­tru Ocuparea Forței de Muncă din luna aprilie 2018, în Republica Moldova sunt aproape 12.000 de locuri vacante, cele mai multe fiind la Chișinău, Bălți și Ștefan Vodă.

 

 

Versiunea completă a articolului este disponibilă doar pentru abonații ziarului "Vocea poporului"!
Abonamentul poate fi perfectat în cadrul redacției ziarului: str. 31 august 1989, 129, etajul IV, mun. Chisinau, MD-2012, tel:. 373 (22) 23 40 93, tel / fax:. 373 (22) 23 41 96, precum și la întreprinderile: Posta Moldovei SA, Moldpresa SA, Pressinform-Curier. Detalii aici.