18 aprilie 2024
Chisinau
Cetăţeanul şi legea

Termenul contractului. Reţinerile din salariu

Loading
Cetăţeanul şi legea Termenul contractului. Reţinerile din salariu
salariu-mic

Foto: economie.moldova.org

Rubrica „Cetăţeanul şi legea” vine în aju­torul cititorului nostru care caută răspun­suri la întrebări de ordin juridic. Conti­nuăm această tradiţie, pentru ca cititorii, care sunt şi salariaţi la diverse întreprin­deri, să nu se simtă vulnerabili juridic în faţa celor care încearcă să-i manipuleze.
La întrebările primite la redacţie va răs­punde şeful Departamentului juridic al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova, Ion PREGUZA.
hot Linia fierbinte la tel. 022-23-76-39
Luni şi joi de la 14.00-16.00.

 

Durata contractului pentru îndeplinirea unei lucrări nu poate depăşi cinci ani

 

guestion

Dacă sunt angajat pentru îndeplinirea unei anumite lucrări, este necesar să fie indicat în contractul semnat cu angajatorul funcţia şi care este durata maximă a unui asemenea document?

 

Constantin Gulici, Bălţi

 

Funcţia exercitată urmează să fie indicată în contract, deoarece la încheierea acestuia, salariatul se obligă să efectueze pentru angajator lucrarea prevăzută conform unei anumite profesii, calificări şi urmează să primească pe parcursul perioadei de efectuare a lucrării respective o recompensă sub formă de salariu.

Contractul individual de muncă pentru efectuarea unei anumite lucrări se încheie atunci când stabilirea unui termen exact pentru finalizarea acesteia nu este posibil. Părţile contractului pot conveni asupra unui termen general de executare, precum şi asupra termenelor de executare a unor părţi din lucrare.

Dacă timpul necesar efectuării lucrărilor depăşeşte cinci ani, contractul individual de muncă se va considera încheiat pe durată nedeterminată, potrivit art. 312 din Codul muncii. Cu alte cuvinte, durata maximă a contractului individual de muncă pentru îndeplinirea unei anumite lucrări nu poate depăşi cinci ani.

 

Reţinerile din salariu pentru zilele fără acoperire ale concediului anual

 

guestion

Am fost eliberat din serviciu înainte de expirarea anului de muncă pentru care am folosit concediul. Angajatorul are dreptul să-mi reţină, în acest caz, anumite sume din salariu?

 

Elena Donciu, Nisporeni

 

Dacă aţi beneficiat de concediul anual înainte de expirarea duratei respective a timpului lucrat, adică în avans, iar la revenirea din concediu contractul individual de muncă este desfăcut, reţinerile din salariu se pot face numai în cazurile prevăzute de art. 148 din Codul muncii.

Astfel, potrivit acestui articol, în caz de eliberare a salariatului înainte de expirarea anului de muncă în contul căruia a fost folosit deja concediul, angajatorul îi poate reţine din salariu suma achitată pentru zilele fără acoperire ale concediului. Reţinerea pentru aceste zile nu se face dacă salariatul şi-a încetat sau suspendat activitatea în caz de: încorporare în serviciul militar în termen sau serviciul civil; ocuparea unei funcţii elective în autorităţile publice, în organele sindicale sau în cele patronale; concediere în legătură cu lichidarea unităţii sau încetarea activităţii angajatorului persoană fizică; reducerea numărului sau a statelor de personal din unitate; constatarea faptului că salariatul nu corespunde funcţiei deţinute sau muncii prestate din cauza stării de sănătate, în conformitate cu certificatul medical; constatarea faptului că salariatul nu corespunde funcţiei deţinute sau muncii prestate ca urmare a calificării insuficiente, confirmate printr-o hotărâre a comisiei de atestare; transferarea salariatului cu acordul său şi al ambilor angajatori; demisie în legătură cu pensionarea sau înmatricularea la o altă instituţie de învăţământ, precum şi în alte cazuri prevăzute de contractul colectiv sau cel individual de muncă ori prin acordul părţilor.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand