25 aprilie 2024
Chisinau
Без рубрики

Suntem o țară agrară care vinde grâu și cumpără făină

Loading
Без рубрики Suntem o țară agrară care vinde grâu și cumpără făină
Suntem o țară agrară care vinde grâu și cumpără făină
conferinta-agroindsind

Foto: vocea.md

Întreprinderile de procesare a cerealelor și cele de panificație se confruntă cu un șir de proble­me de ordin economic și social. Sindicaliștii de la instituțiile de ramură și managerii întreprinde­rilor de procesare a cerealelor și panificație au analizat problemele pe care le au în cadrul conferinței practice „Oportunitățile dezvoltă­rii parteneriatului social”.

 

În economia națională ponderea agri­culturii e destul de mare, contribuția în PIB, începând cu anul 2007, a fost în creștere continuă, în timp ce ponderea populației implicate în agricultură a fost în scădere. Leonard Palii, vicepreşedin­te al FNSAA „Agroindsind”, s-a referit și la consecințele economiei subterane, menționând că „una din frânele principale în dezvoltarea branșei este economia in­formală, cu care sindicatele luptă înconti­nuu”. Ivan Guci, șef al Serviciului produse de fitotehnie din cadrul Ministerului Agri­culturii și Industriei Alimentare, prezent la conferință, a confirmat oficial existența economiei informale. „Este un sector ce antrenează peste 40.000 de angajați și nu știu câte mii lucrează informal”, a declarat Ivan Guci.

 

Problemele agenților economici

 

„O altă problemă este calitatea proastă a materiei prime, din cauza căreia mana­gerii de întreprinderi sunt nevoiți să im­porte făină din Ucraina sau din alte țări”, a menționat Victor Cojocaru, director general la „Franzeluța”. „De aceea, este necesară includerea mai activă a parte­nerilor sociali în elaborarea politicilor, a concepțiilor, proiectelor de dezvoltare și strategiilor”, a precizat Leonard Palii.

 

g_cnsm

Dacă în Chişinău sau în centrele raionale, condiţiile mai sunt cum sunt, păi în sate e dezastru

 

Victor Cojocaru a subliniat că este foar­te complicat să activezi legal pe piață, din cauza concurenței neloiale. „ Noi creăm condiții bune de muncă pentru angajați, ne facem griji pentru sănătatea lor, achi­tăm salariul legal, doar că nu putem să-l majorăm. Din acest motiv, angajații noștri sunt captivați de companiile concurente, care oferă salarii mai mari, dar le achită „în plic”, a menționat Cojocaru.

În context, vicepreședintele Federației „Agroindsind” a spus că sindicatul este solidar cu angajatorii de la întreprinderi­le care activează legal și creează condiții bune de muncă, dar trebuie de găsit soluții și pentru majorarea salariilor angajaților.

Claudia Sergheieva, președintele comi­tetului sindical de la S.A. „Floarea-Soare­lui”, a întrebat de ce guvernul permite ex­portul de cereale, în timp ce producătorii autohtoni nu au cu ce activa.

 

Programe de subvenționare

 

La rândul său, Ivan Guci, șef al Servi­ciului produse de fitotehnie din cadrul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, a prezentat politicile actua­le implementate de stat, programele de subvenționare și obiectivele de dezvoltare a ramurii și de sporire a calității produ­sului final. Vicepreşedintele sindicatului de ramură a precizat că situaţia poate fi schimbată în bine dacă vor fi implemen­tate la timp politicile de stat în domeniul panificației şi al procesării cerealelor.

Anul precedent a fost un an bun, care a generat o creștere majoră a volumu­lui produselor agricole. Agricultura a contribuit la formarea PIB-ului cu circa 18%, fiind cea mai mare pondere din ul­timii șapte ani. La nivel național, în 2014, se așteaptă o recoltă de un milion de tone de grâu.

 

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand