29 martie 2024
Chisinau
Stop fals!

STOP FALS! Ambasadorul SUA a cerut adoptarea legii împotriva „propagandei rusești”

Loading
Stop fals! STOP FALS! Ambasadorul SUA a cerut adoptarea legii împotriva „propagandei rusești”

Mai multe portaluri de limbă rusă au publicat în această săptămână știri false, potrivit cărora, Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în Moldova, James Pettit, ar fi cerut Parlamentului Republicii Moldova să adopte proiectul de lege care va interzice propaganda rusă. Cu toate că în aceste ştiri se face trimitere la legea votată de Parlamentul Moldovei la 7 decembrie 2017, prin care este interzisă retransmiterea unor tipuri de emisiuni din ţările care nu au ratificat Convenţia europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră, autorii includ declaraţii ale ambasadorului american care nu se referă la această lege, ci la proiectul noului Cod al audiovizualului, iar James Pettit nu a cerut adoptarea legii împotriva „propagandei rusești”.

Agenția de știri oficială a autorităţilor de la Tiraspol „Новости Приднестровья” a publicat știrea „Посол США в Молдове призвал принять закон против «российской пропаганды»” (în traducere: „Ambasadorul SUA în Moldova a cerut adoptarea legii împotriva „propagandei rusești”), în care se afirmă că James Pettit ar fi cerut Legislativului să interzică difuzarea posturilor TV din Federația Rusă. Agenția din stânga Nistrului citează portalul de la Chişinău Point.md care, la rândul său, citează portalul rusesc Eadaily.com. În toate știrile este inserată o declarație pe care a făcut-o James Pettit, unde acesta își exprimă speranța că aceasta este „un pas în lupta cu dezinformarea”: „Această situație nu numai că pune în pericol independența mass-mediei din Republica Moldova, dar, de asemenea, creează știri, care pot fi descrise ca o altă formă de propagandă, dar din surse interne”. Ştiri similare au mai fost publicate de RTR Moldova, Bloknot-moldova.md, Pravdanews.info, Mirtesen.ru, Ruposters.ru ş.a.

 

James Pettit: „Nu vom folosi lupta împotriva propagandei ca pretext pentru a închide vocile de alternativă”

 

În realitate, Ambasadorul SUA nu s-a referit la legea adoptată de Parlamentul Republicii Moldova la 7 decembrie 2017, ci a îndemnat să fie adoptat un nou Cod al audiovizualului, care ar respecta în totalitate standardele UE, referindu-se atât la propaganda externă, cât şi la cea internă. Vineri, 15 decembrie 2017, la deschiderea unui seminar organizat de Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA), James Pettit a declarat următoarele: „Îndemnăm autoritățile să adopte cât mai curând posibil noul Cod al audiovizualului, care să respecte în totalitate standardele UE. Ambasada SUA continuă să fie unul dintre cei mai activi susținători ai libertății și pluralismului mass-mediei în Moldova, deoarece libertatea mass-media este o chestiune esențială în domeniul drepturilor omului. Propaganda străină este o problemă în Moldova, și Statele Unite înțeleg cu siguranță riscurile pe care le prezintă dezinformarea rusească. Dar Moldova se confruntă, de asemenea, cu probleme de control intern asupra mass-mediei. Această situație nu numai că amenință independența mass-mediei în Moldova, ci și generează mesaje care pot fi caracterizate ca un tip diferit de propagandă, din surse interne. Trebuie să recunoaștem, să numim și să combatem această tendință cu aceeași vigoare cu care combatem dezinformarea străină. De aceea, răspunsul SUA și al Uniunii Europene este de a spori protecția pentru vocile independente de aici. Nu vom folosi lupta împotriva propagandei ca pretext pentru a închide vocile de alternativă”.

 

Lilia Zaharia

 

Articolul a fost realizat în cadrul Campaniei media împotriva informației false şi tendențioase STOP FALS!, desfăşurată de Asociaţia Presei Independente (API), Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) şi Asociația Telejurnaliştilor Independenţi din Moldova (ATVJI).

 

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand