Statistici îngrijorătoare. Numărul cetățenilor apți de muncă, în descreștere

Galina Munteanu
Vocea Poporului, 13.02.2018

   

drumari-moldova

 

Experții în demografie trag un semnal de alarmă și spun că dacă autoritățile Republicii Moldova nu vor redresa economia țării, nu vor fi create mai multe locuri de muncă, riscăm să devenim devastați demo­grafic.

 

Potrivit Biroului Național de Statistică (BNS), de la un an la altul, numărul mol­dovenilor apți de muncă este în continuă scădere.  Astfel, datele BNS arată că pe teritoriul Republicii Moldova sunt 915 mii de persoane economic active, ceea ce ar fi peste 45% din populație, în timp ce în 2004 rata era de 53 la sută.

„Tendințele înregistrate în perioada dintre ultimele două recensăminte de­notă 

scăderea gradului de participare a populației la activitatea economică, acest fenomen fiind cauzat de procesul de îm­bătrânire demografică, dar și de emigrarea populației”, precizează BNS.

 

Orașele, cu cei mai mulți cetățeni apți de muncă

 

Aceleași date arată că doar în oraşe­le Chişinău, Bălţi şi în alte câteva raioane ale ţării numărul populaţiei apte de mun­că depăşeşte jumătate din numărul total al populaţiei din aceste zone. În raioa­nele Ialoveni, Criuleni, Strășeni, Căușeni, Ștefan Vodă, Cahul și Telenești sunt cei mai mulți cetățeni angajați în câmpul muncii. În restul raioanelor, din cauza îmbătrânirii demografice și a emigrării populației, a scăzut considerabil numărul persoanelor active economic.

Cea mai mică rată de activitate econo­mică se înregistrează în raioanele din nor­dul Republicii Moldova, cum ar fi Fălești și Ocnița, unde este și cel mai mare grad de îmbătrânire a cetățenilor. Statistica mai arată că rata de activitate a bărbaților era mai mare cu peste 10 puncte procentuale (p. p.) față de cea a femeilor, iar rata de ac­tivitate în mediu urban era cu 8,8 p.p. mai mare decât în cel rural.

 

Devastați demografic

 

Demografii din Republica Moldova se arată îngrijorați vizavi de aceste date și spun că, dacă vom continua în acest ritm, riscăm să devenim devastați demografic.

„Eu aș spune că deja suntem devastați. Republica Moldova nu mai poate figu­ra în topul țărilor cu surplus de forță de muncă. Avem exces de brațe de muncă din simplu motiv că economia țării nu funcționează întru totul. Dacă ar fi ca eco­nomia să funcționeze la potențialul ei, noi practic nu am avea surplus. Cred că un argument este faptul că companiile stră­ine își selectează angajații după criteriile  proprii, deși este o cerință a Guvernului ca să creeze locuri de muncă bine plăti­te pentru cetățenii noștri. O bună parte dintre cetățeni sunt foarte îmbătrâniți, nu rezistă la locurile de muncă și potențialul lor este scăzut. Acești angajați pur și sim­plu nu fac față la postul de muncă pe care îl ocupă”, ne spune Valeriu Sainsus, expert în demografie.

Drept exemplu, demograful pomenește companiile din sectorul construcția de drumuri, care preferă să angajeze mai mult personal străin sau din țară, preponderent cu vârsta între 40 și 45 de ani.

„Esența este că cea mai mare parte a forței de muncă este cu vârsta de peste 50 de ani  sau aproape de 60 de ani. Ei sunt foarte „scumpi” la remunerare, sunt foarte puțin productivi și de aici pe piața muncii riscurile pentru această categorie sunt foarte mari de a rămâne fără un loc de muncă. Un alt motiv este și faptul că aceste persoane sunt reticente la tehnolo­giile noi aplicate în unele meserii. De cele mai dese ori, ei încearcă să muncească după cum au fost obișnuiți în anii tinereții. Tehnologizarea locului de muncă, com­puterizare îi dezavantajează”, conchide Valeriu Sainsus.

 

Versiunea completă a articolului este disponibilă doar pentru abonații ziarului "Vocea poporului"!
Abonamentul poate fi perfectat în cadrul redacției ziarului: str. 31 august 1989, 129, etajul IV, mun. Chisinau, MD-2012, tel:. 373 (22) 23 40 93, tel / fax:. 373 (22) 23 41 96, precum și la întreprinderile: Posta Moldovei SA, Moldpresa SA, Pressinform-Curier. Detalii aici.