16 aprilie 2024
Chisinau
Без рубрики

Standardele ocupaţionale în construcţii, mai necesare ca oricând

Loading
Без рубрики Standardele ocupaţionale în construcţii, mai necesare ca oricând
constructori

Foto: spatiulconstruit.ro

„Astăzi este dificil de a elabora Standardele pro­fesionale în domeniul construcțiilor deoarece nu există finanțare și nu avem specialiști buni în țară”, despre aceasta a declarat marți, 5 noiembrie curent, Victor Talmaci, președintele Federației Sindicatelor din Construcții și Industria Materialelor de Construcții ”Sindicons”, în cadrul ședinței comune a parte­nerilor sociali din ramură. Participanții la ședință au discutat despre activitatea Comitetului sectorial pen­tru formarea profesională din ramura construcțiilor, dar și despre oportunita­tea preluării standardelor ocupaționale muncitorești din România.

 

Lidia Barbu­roş, preşedintele Comitetu­lui sectorial pentru forma­re profesională din ramura construcţiilor, a subliniat necesitatea găsirii unor so­luţii viabile pentru a elabo­ra standardele profesionale în ramură. Potrivit ei, până la etapa actuală, au fost deja elaborate şi aprobate de că­tre organele competente două standarde ocupaţio­nale. „Avem deja elaborate standarde pentru zugrav şi lăcătuş instalator tehnică sanitară. Alte două sunt în proces de lucru”, a menţi­onat Lidia Barburoş. Oleg Bezrucico, coordonator de programe la Institutul de Formare a Capacităţilor Profesionale, a subliniat că facilitarea procesului de creare a standardelor ocu­paţionale se poate obţine pe două căi, şi anume mă­rirea numărului de experţi prin instruirea acestora sau preluarea standardelor ocupaţionale la profesiile muncitoreşti din alte ţări. Ideea preluării standarde­lor profesionale din altă țară a fost susținută și de Sergiu Sainciuc, vicemi­nistrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, care a subliniat necesitatea ur­gentării acestui process.

 

caba

Foto: vocea.md

 

Elaborarea standardelor ocupaţionale în domeniul construcţiei este un subiect actual pentru sindicatele din domeniu şi nu numai. O şe­dinţă recentă a adunat la ace­iaşi masă pe toţi partenerii sociali pentru a discuta încă o dată despre elaborarea, cât mai urgentă, a standardelor ocupaţionale pentru profesi­ile muncitoreşti din ramura construcţiilor. La eveniment au fost prezenţi preşedin­tele Federaţiei Sindicatelor Lucrătorilor din Construcţii şi Industria Materialelor de Construcţie „SINDICONS”, Victor Talmaci, preşedintele Federației Patronale a Con­structorilor, Drumarilor și a Producătorilor Materialelor de Construcție „CONDRU­MAT”, Pavel Caba, precum şi reprezentanţi ai Ministe­relor Educaţiei şi Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor. Victor Talmaci a subliniat importanţa elaborării stan­dardelor ocupaţionale, dar şi urgentarea procesului de cre­are a lor. ”Suntem conştienţi că există o mulţime de subdo­menii în ramura construcţiei care necesită accelerarea cre­ării acestor standarde. Pentru noi acesta este un obiectiv major”, a menţionat Victor Talmaci. Mai mult decât atât, domnia sa a ţinut să mulţu­mească celor prezenţi pentru implicare activă în atingerea acestui obiectiv. În prima parte a şedinţei, Lidia Bar­buroş, preşedintele Comite­tului sectorial pentru forma­re profesională din ramura construcțiilor, a prezentat o informaţie despre activitatea privind formarea profesio­nală din ramura construcţii­lor. Potrivit ei, până la etapa actuală au fost deja elaborate şi aprobate de către organele competente două standar­de ocupaţionale. „Avem deja elaborate standarde pentru zugravi şi lăcătuşi-instalatori tehnică sanitară. Două sunt în proces de lucru”, a menţio­nat Lidia Barburoş. Totodată, ea a subliniat că unul dintre obiectivele comitetului este identificarea problemelor în ramura construcţiilor şi solu­ţionarea lor.

 

g_cnsm

Până în prezent au fost elaborate două din cele 35 de standarde ocupaţionale

 

Oleg Bezrucico, coordona­tor de programe la Institutul de Formare a Capacităţilor Profesionale, a subliniat că facilitarea procesului de cre­are a standardelor ocupaţio­nale se poate obţine pe două căi, şi anume mărirea numă­rului de experţi prin instrui­rea acestora, sau de a prelua standardele ocupaţionale la profesiile muncitoreşti din alte ţări. Drept exemplu a fost dată România, care deşi apa­rent ar oferi o soluţie optimă, totuşi presupune şi unele dez­avantaje. „Nu trebuie să cre­dem că dacă vom prelua azi 10 standarde din ţara vecină, ele mâine vor fi deja aproba­te la noi. Este nevoie de timp şi de ajustare la cerinţele ţării noastre”, a explicat Bezrucico. Viceministra Educaţiei, Loret­ta Handrabura, a salutat iniţi­ativa patronatelor şi a sublini­at că un obiectiv important al Ministerului Educaţiei, este ca până în anul 2017 să se elabo­reze toate standardele ocupa­ţionale pentru învăţământul vocaţional-tehnic.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand